Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



BOJKOT VIŠE NIJE OPCIJA, VEĆ SAMO IZGOVOR! Trifunović i Tadić kažu da će učestvovati na izborima

post-title


Izlazak na izbore umesto bojkota za jedan deo opozicionih stranaka sada je prihvatljivija opcija. Pokret slobodnih građana doneo je definitivnu odluku u korist izlaska na izbore, dok SDS Borisa Tadića predlaže izlazak na izbore "listom za bojkot".

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić smatra i da "mnogi koji su za bojkot, u stvari, ne žele na izbore zbog toga što bi oni pokazali kolika je njihova slabost". Tadić je rekao da oni konačnu odluku nisu doneli i naglasio da je on sve vreme za "jedinstvo opozicije".

Moja ideja je bila da se održi ideja bojkota, ali bojkota nelegitimnih institucija poput parlamenta, ne samo izbora. Da bismo premostili sadašnju situaciju i da bismo nastavili ideju bojkota i kad se završe izbori, hajde da na njih izađemo, osvojimo poslaničke mandate i potom ne uđemo u parlament, da ostavimo prazna mesta. Ideja praznih mesta u simboličkom, vizuelnom smislu je veoma važna, slike su važne u politici, ona međunarodnoj zajednici stavlja do znanja da nešto nije u redu u Srbiji - kazao je Tadić.

Lider PSG Sergej Trifunović je govoreći o odustajanju od bojkota rekao da ta ideja nije uspela da se održi, da bojkot izbora više nije opcija i objasnio je da je u odluci da izađu na izbore PSG-u pomoglo vanredno stanje.

Šta su oni pokušali - da suspenduju parlament, što meni govori samo jednu stvar - da njima parlament nije bitan. A to je Narodna skupština, i ona je naša i mi smo se zavetovali i u tom famoznom Sporazumu s narodom da ćemo se boriti svim legitimnim sredstvima, a kud ćeš legitimnije od izlaska na izbore - navodi predsednik PSG-a.

Trifunović je dodao i da je Tadićev predlog solomonsko rešenje.

Tadić je od početka protiv ideje bojkota, zna koliko je to besmisleno. Međunarodna zajednica, evroparlamentarci, ambasadori govore istu stvar - ljudi uđite u sistem da možemo da vam pomognemo, ne možemo da vam pomognemo ako ste van sistema - izjavio je Trifunović.

Tadić smatra i da svako ko je "misleći čovek" ima dilemu da li je bojkot dobro ili loše rešenje i da je on "na granici".

Jedinstvo je veoma važno protiv sistema kao što je Vučićev. Ne može drugačije. Kada su neki za bojkot, neki protiv, a neki smatraju ko je protiv bojkota - on je izdajnik, u tom trenutku nema više mozga u odlučivanju i mi ulazimo u sunovrat kao društvo i doprinosimo samo Vučiću - ocenio je Tadić.

Lider SDS je kritikovao ideju da se nastupa samo na onim izborima gde mogu da pobede.

To je van pameti. Drugo što nema gram mozga jeste ono ‘nastupiću na izborima samo ako se ne vidi koliko sam pojedinačno slab’. Mnogi koji su za bojkot u stvari ne žele na izbore zbog toga što bi se videlo kolika je njihova slabost - smatra Tadić.

Trifunović je ocenio da je bojkot u međuvremenu posao cilj a ne sredstvo.

Bojkot je u jednom trenutku postao cilj, a ne sredstvo, i držale su se te agende upravo stranke koje ne mogu da pređu cenzus - kazao je Trifunović.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klara kaže za "Blic" da pojedine stranke pokušavaju da izađu iz bojkot priče kompromisom, ali i da se spisak možda neće završiti samo sa SDS-om.

Ideja bojkota od početka nije bila oberučke prihvaćena od svih stranaka koje su ga i zagovarale. U sitaciji kada je najavljen ranije nego što je možda trebalo, prirodno je da dolazi do preispitivanja. Sada je veći broj stranaka koje su za izlazak nego što je bio početkom marta, a lista nije gotova. Možda će i “Ne davimo Beograd” doneti odluku da izađe na lokalu na izbore. A ono što se takođe vidi je prekomponovanje među opozocijom, kojem je više cilj kako posle izbora, nego uspeh na izborima. Većina stranaka sada pravi strategiju za naredne dve godine - napominje Klačar.

Posle izbora stranke koje pređu cenzus više neće biti iste

Bojan Klačar ističe da mnogi prenebregavaju činjenicu da one stranke koje pređu cenzus, više neće biti one iste stranke kakve su bile pre izbora.

U bojkotu se previđa da ako neka od ovih stranaka koje su najavile da će izaći da izmere snagu, SPAS, UDS, postigne dobar rezultat, onda ona postaje stranka koja ima finansijsku potporu, stranka sa institucionalnom platformom, medijski vidljivija, prihvatljiva kao lokalni partneri - naglašava Klačar.

Bilčik: Većali smo u institucijama EU, bojkot nije izbor

Protiv bojkota su i predstavnici EU, a stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da, koliko god teška situacija bila, bojkot nije izbor.

Već dugo u evropskim institucijama o tome pričamo i to je poruka koju ponavljam redovno od prošle jeseni, kada sam postao stalni izvestilac EP za Srbiju, ali i jedan od posrednika međustranačkog dijaloga u Skupštini Srbije. To jednostavno nije način na koji se politika može menjati. To nije put standardne demokratije na koju smo navikli u EU. Ako Srbija želi da ima evropsku budućnost, a znam da to želi, onda su nam potrebni svi važni politički akteri u demokratskim institucijama i potrebni su nam da bi učestvovali na izborima - rekao je Bilčik.

Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar