Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U poslednja 2 meseca zaposleno 4500 zdravstvenih radnika među kojima je 1500 lekara

post-title


"Tokom vanrednog stanja, zbog epidemije virusa korona, zaposleno je 4.500 zdravstvenih radnika, od toga 1.500 lekara"- rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će u junu biti zaposleno još stotinak najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i više od 200 medicinskih sestara sa najboljim rezultatom tokom školovanja.

Lončar je rekao da je program zapošljavanja najboljih diplomaca počeo 2018. godine od kada se na svakih šest meseci primaju najbolji, svršene studente koji u indeksima imaju najviše ocene - 9 i 10, kao i medicinske sestre i tehničare sa najboljim rezultatom tokom školovanja.

"Do sada smo u četiri akcije zaposlili 400 lekara i 500 medicinskih sestara. To ćemo nastaviti i dalje već početkom juna", naveo je Lončar.

Lončar je naglasio da je u toku procedura sa medicinskim fakultetima da se zaposle najbolji diplomci "na kojima treba da ostane zdravstveni sistem".

"Fakulteti nam još dostavljaju podatke, ali sigurno će biti zaposleno stotinak lekara i više od 200 medicinskih sestara i tehničara", naveo je Lončar.

Kovid ambulante nastavljaju sa radom

Kovid ambulante pri domovima zdravlja nastaviće sa radom, jer epidemija virusa korona u Srbiji nije završena, rekao je Lončar.

Lončar je podsetio da su domovi zdravlja tokom vanrednog stanja primali samo hitne slučajeve, a da se sa smirivanjem situacije vraćaju u redovan program rada i primaju sve pacijente koji gravitiraju ka njima.

"Do daljeg ostaju kovid ambulante, jer u Srbiji nije završena epidemija virusa korona, a nije ni pandemija na svetskom nivou. Ima zemalja gde i dalje postoje ozbiljni problemi, koje su mislile da su završile sa virusom, pa im se on vratio", naveo je ministar.

Neće se žuriti ni sa zatvaranjem kovid bolnica. Tek kada se bude smanjio broj pacijenata one će polako prelaziti u redovan sistem rada. Iz kovid sistema prvi će biti isključen Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" zbog prirode posla koji obavljaju.

Pre nego što prime prve ortopedske pacijente bolnica mora biti dezinfikovana, a svi zaposleni u toj ustanovi - medicinski i nemedicinski kadar biće testirani na virus korona.

"Mora da se podvuče crta, da se ne propusti nešto kada se kovid bolnice vraćaju u pređašnje stanje. Nije dovoljno da uradite samo dezinfekciju već se moraju testirati svi radnici koji su učestvovali u procesu rada", naveo je Lončar.

Ministar je rekao da se mora nastaviti i praćenje pacijenata koji su imali tešku kliničku sliku, da im se već zakazuju kontrole i da će se pratiti kakve je posledice virus ostavio na njihovo zdravlje.

Lažna država kažnjava lekare

Lončar je osudio postupak prištinskih vlasti koje su onemogućile ulazak na KiM srpskim lekarima i medicinskim sestrama.

"U trenutku kada se čitav svet zahvaljuje lekarima i zdrastvenim radnicima na njihovoj požrtvovanosti i naporima da se u vreme pandemije sačuvaju životi građana, bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost, vlastodršci lažne države još jednom iskazuju svoju mržnju prema Srbima i Srbiji, kažnjavajući lekare", rekao je Lončar.

Lončar je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi ovakav postupak Prištine i adekvatno reaguje kako bi građanima Gračanice i drugih sredina u kojima žive Srbi bilo omogućeno lečenje u KBC i drugim zdravstvenim ustanovama u skladu sa međunarodnim standardima i pravima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar