Kompanija Ookla, najpoznatija po Ookla speed testu kojim se meri brzina interneta, napravila je interaktivnu mapu za praćenje širenja 5G mreže u svetu.

Ookla 5G Map se ažurira svake nedelje, a možete da joj pristupite ovde.

Osim što pokazuje mesta na kojima se razvijaju bazne stanice za 5G mrežu, Ookla prati i neke statističke podatke koji mogu da budu zanimljivi.

Na primer, do sada u svetu ima 8782 instalacije 5G mreže, a moguće je da podatke na mapi filtrirate tako što ćete isključiti one koje su “ograničeno dostupne” ili “u fazi pred puštanje”, odnosno u onome što bismo mogli nazvati eksperimentalnom fazom.

Na mapi se, naravno, nalazi i Srbija, gde je jedina 5G instalacija upravo u “eksperimentalnoj fazi”, a nalazi se u Beogradu. Od komšiluka, najbolje je pokrivena Rumunija, a zatim slede Mađarska i Hrvatska.

Što se tiče “rekordera”, SAD su najbolje pokrivene 5G mrežom, a za njima slede Kina i Japan. Od evropskih zemalja, prednjači Holandija.

Da biste videli sve, uključujući i “eksperimentalne” instalacije, budite sigurni da su vam sa desne strane štriklirane sve tri kategorije: Commercial Availability, Limited Availability i Pre-Release.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here