Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Probajte zaboravljena jela i jedrite šumadijskim morem

post-title


Provedite odmor u Srbiji, preporučuju lekari, a dobro je i za srpski turizam. Predstavljamo lepote gružanskog kraja, Borački krš, Gružansko jezero, manastir Kamenac i gružanska sela sa gostoprimljivim domaćinima i specijalitetima tog kraja Šumadije.

Borački krš je prirodni fenomen, ostatak ugašenog vulkana na kome su velike tvrđave sem Srba gradili Kelti, Rimljani, Vizantinci. Vrhunac je doživeo u vreme despota Stefana Lazarevića, koji je sa ovog mesta vodio državu.
Otkako su u ovom kraju snimljene serije "Nemanjići" i "Moj rođak sa sela ", posetioci su sve brojniji, a najpopularnije mesto kuća pukovnika Vranića. "Mi smo odlučili da napravimo smeštajne kapacitete, stavili smo krevete da ljudi mogu da odmore, prespavaju, prošetaju da prave roštilj", kaže Rajko Lečić, vlasnik kuće. "Krenuli smo da obiđemo krst koji se nalazi na uzvišenju blizu Rajkove kuće, ali smo ostavili za drugi put jer smo definitivno rešili da opet dođemo ovde", kaže Nenad Ilić, turista iz Kraljeva. U selima je očuvan veliki broj starih srpskih kuća. Prilagođene sz zahtevima turista. "Ja spremam domaću srpsku kuhinju, ta jela koja su zaboravljena. Nešto novo uvek pripremim, ali je sve domaće", kaže Vladanka Aleksić, vlasnica turističkog domaćinstva "Aleksić". Gružansko jezero zbog lepote i veličine mnogi nazivaju šumadijskim morem. Stanište je brojnih životinjskih vrsta, i pogodno za razvoj sportsko-rekreativnog turizma. Zato su ovih dana jezero obišli inspektori jedrenja iz Beograda. "Mi sada znamo kako je ovde kada je severo-zapadni vetar, kako kada je košava. Cilj je da testiramo mesto, jezero za različite uslove i sportove", kaže Drago Grubnić, instruktor jedrenja iz Beograda.

Ko to tamo peva

Na magistralnom putu Kraljevo-Kragujevac čeka autentična kafana "Ko to tamo peva". Omiljeni film inspirisao je vlasnika da napravi neobičnu postavku za sve ljubitelje filma, a autobus star 68 godina uvek privlači putnike. "Dosta njih dođu da popiju kafu, da se osveže pa nastave put dalje, a dosta njih se zadrži i napravimo izlet u prirodu, autobusom", kaže Dragan Petrović, vlasnik kafane "Ko to tamo peva". U selu Čestin, nalazi se zadužbina despota Stefana Lazarevića - manastir Kamenac, Kroz manastirsku portu put vodi do najstarije škole u ovom delu Šumadije, koja postoji od 1818. godine, a poslednjeg đaka ispratila je pre dve godine.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar