Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodiće državnu ceremoniju povodom obeležavanja 205. godišnjice od bitke na LJubiću i godišnjice smrti Tanaska Rajića koja će biti održana 6. juna 2020. godine u 11.00 časova kod spomenika Tanasku Rajiću na brdu LJubić kod Čačka. Tim povodom državni sekretar će položiti venac i odati počast junacima palim na LJubiću i Tanasku Rajiću.

Bitka  na LJubiću odigrala se 6. juna 1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku. Tom prilikom čuvajući topove, poginuo je Tanasko Rajić, zapovednik srpske artiljerije.  Na brdu LJubić, nalazili su se utvrđeni srpski šančevi, Turci su opkolili Rajićev položaj i uspeli da ga savladaju. Međutim, u bici je poginuo i turski zapovednik Imšir paša, a Srbi su uspeli da izvojevaju pobedu na LJubiću.
Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Vence će takođe položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik Čačka kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here