Juče u 14 h održana je poslednja sednica Odbora za strateška pitanja grada Čačka. Odbor je osnovan 26.12.2016. godine, a njegove članove čine eminentni građani grada Čačka: profesor doktor Đorđe Đukić, profesor doktor Predrag Peđa Milojević, profesor doktor Branko Đurović, profesor doktor Dragan Sagić, Božidar Plazinić, Lela Pavlović, Radmila Bakočević i arhi mandrit doktor Tihon Rakićević, Radmilo Mišović, naša sportska legenda. Na konferenciji za novinare koja je ovom prilikom organizovana, predsednik Odbora, prof. dr Đorđe Đukić, predstavio je rad ovog odbora, njegove ciljeve i planove. Cilj ove sednice bio je sumiranje onog što je urađeno vezano za projekte koje je podržao Odbor za strateška pitanja na bazi prethodnih analiza i proučavanja dokumentacione građe i faktora koji bi uticali na realizaciju tih projekata. Đukić je predočio sve informcije o realizaciji projekata iz oblasti privrede.

„Kada je reč o industrijskoj zoni, projekat Preljina je realizovan počev od planskog akta i zemljišta, pa do kompletne infrastrukture. Vrednost ove investicije je 70 miliona evra, broj zaposlenih je trenutno 200, pri čemu se u završnoj fazi umesto prvobitno projektovanih 700 očekuje preko 1000 zaposlenih. Otvaranje ove industrujske zone je planirano za 16. jun 2020. Industrijska zona „Cer“ trenutno ima dvanaest firmi koje funkcionišu, od ovih dvanaest, četiri firme su inostrane. Republika Srbija je u ovaj projekat uložila 330 miliona dinara kupujući hale i zemljište. Trenutno je zaposleno 558 ljudi, a do kraja 2020. prema realističkim procenama, broj zaposlenih će se povećati za 155. Tehnološki park je celina za sebe i obuhvatiće oko 50 ljudi koji će kroz različite poduhvate biti uključeni nevezano za industrijsku zonu Cer“, kazao je prof. dr Đukić.

Odbor je na sednici održanoj 26.02.2020. usvojio dinamiku aktivnosti za uspešnu realizaciju, formirana je industrijska zona u Konjevićima i  i Odbor je dao podršku gradonačelniku za preduzimanje daljih aktivnosti za formiranje ove zone. Prvi korak je da se sa predstavnicima javnih preduzeća sagleda plansko rešenje industrijske zone u Konjevićima u cilju definisanja faza realizacije.

“Radi se sistematski i ono što ostaje gradonačelniku, da i nakon ovog perioda kada Odbor završava svoje aktivnosti, samo nastavi realizaciju u industrijskoj zoni Konjevići. Zatim rekonstrukcija kanala za navodnjavanje Parmenac-Katrga, čiji je investitor JVP „Srbijavode“. Grad je odavno obezbedio građevinsku dozvolu, stekli su se uslovi za finansiranje početka izgradnje prve faze glavne distributivne mreže  za navodnjavanje HMS Čačak-Parmenac od brane Parmenac do LJubić keja u Čačku, na osnovu zaključenog kreditnog aranžmana između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tokom juna 2020. počeće izvođenje radova“, obrazložio je Đukić.

Inicijativu za osposobljavanje vojno-civilinog aerodroma „Morava“ Lađevci za putničke i kargo letove, podneli su gradonačelnik Milun Todorović i  prof. Dr Đorđe Đukić i prihvaćena je od strane republičkih institucija. „Ekspanzija kargo saobraćaja povezana sa realizacijom projekta „Moravski koriodor“ će imati najveće dugoročne efekte  na rast privredne aktivnostgi u područjima koji gravitiraju aerodromu, zbog potencijala za rast izvozno orjentisanih preduzeća“, zaključio je prof. Dr Đukić.

Uspeh medicinskog dela rada ovog Odbora je postignut jer u kratkom vremenskom periodu je otvorena angio sala u Čačku, posebno ako se uzme u obzir da postoje slični objekti u Valjevu, Užicu i Kragujevcu, a da je za rad angio sale veoma bitno da ona ima odgovarajuću opremu i kadrove koji su sposobni da te intervencije i urade, rekao je profesor dr Peđa Milojević.

„Očekivali su se kadrovski problemi i oni postoje, ali je i na putu rešavanje istih.  Za sada  još uvek dolaze kolege iz Beograda koji će obavljati kompleksnije intervencije, ali je i te kako bitno za grad da je moguće pomoći ljudima u što kraćem vremenskom periodu,  pogotovu u slučaju infarkta miokarda kada jer vreme izuzetno značajno”, rekao je dr Milojević.

On je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu naći adekvatna kadrovska rešenja koja će omogućiti rad kateterizacione laboratorije  24 sata što će omogućiti da se intervencije rade u svakom periodu dana i noći i da će rešavanja pojedinih medicinskih oblasti u čačanskoj bolnici i Domu zdravlja biti red rada nekog narednog Odbora.

Sednica Odbora je završena rečima gradonačelnika Miluna Todorovića koji je izrazio svoje lično, ali i zadovoljstvo svih Čačana koji su imali, pre svega, sreću da Čačak raspolaže sa ovakvim ljudskim gromadama i ovakvim kapacitetima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here