Svaki roditelj putem elektronskog dnevnika, u svakom momentu može da se informiše o izostancima svog deteta. Od septembra će o tome biti posebno obaveštavan.

Roditelji đaka u Srbiji od septembra, odnosno od predstojeće školske godine, odmah će biti obaveštavani ukoliko im dete izostane iz škole, to jest ako se ne pojavi na času, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Kako objašnjavaju u ovom ministarstvu, roditelji će o izostanku biti obaveštavani elektronskom poštom, odnosno putem imejla. Ova novina važiće za sve škole koje su u sistemu elektronskog dnevnika (es Dnevnik).

Obaveštavanje o izostancima ovim putem trebalo je da zaživi sa početkom drugog polugođa tokom ove školske godine, koja se završava. Međutim, s obzirom na to da su zbog korona virusa, đaci imali onlajn nastavu, sve je pomereno za početak nove školske godine.

– Najavljeno puštanje nove funkcionalnosti, koja bi roditeljima obezbedila obaveštavanje o izostancima putem elektronske pošte, nije imalo smisla u uslovima uvedenog vanrednog stanja, kada je izvođenje nastave u školama obustavljeno. U planu je da se pomenuta funkcionalnost učini dostupnom roditeljima na početku naredne školske godine – kažu u Ministarstvu prosvete za naš portal.

Oni podsećaju da svaki roditelj putem elektronskog dnevnika u svakom momentu može da se informiše o izostancima svog deteta.

– Od samog uvođenja portala moj esDnevnik roditeljima je omogućeno informisanje o izostancima deteta sa nastave. Obaveštenje se roditeljima prikazuje na prvoj strani portala neposredno nakon što nastavnik u esDnevniku evidentira izostanak učenika. To obaveštenje se prikazuje na samom vrhu dnevnih aktivnosti, a roditelji imaju mogućnost i da pregledaju sve vrste izostanaka (neregulisane, opravdane i neopravdane) i to po svakom predmetu zasebno – objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Ovo bi značilo da bi svaki roditelj dobio mejl da mu dete nije na času, čim tom prosvetni radnik ustanovi, odnosno upiše da nije prisutno.

Uvođenjem nove mere zahvaljujući kojoj bi se roditelji odmah obaveštavali da im dete nije na času, osim što bi se smanjili izostanci, sprečio bi se i nestanak dece, eventualno, ona bi se brže pronašla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here