Na  brdu Ljubiću, kod spomenika posvećenog Tanasku Rajiću obeleženo je 205 godina boja  na Ljubiću  i  godišnjica  smrti  Tanaska Rajića, junaka  iz Drugog srpskog ustanka.  Važni datumi su  obeleženi polaganjem  venaca, bez  prigodnog  programa , jer se još uvek   nalazimo u specifičnoj  situaciji  zbog  virusa  COVID 19 , ali uz  poruku  da  država Srbija  ne zaboravlja   junake  i datume iz slavne srpske istorije .

Vence kod spomenika  Tanaskui Rajiću  položili su predstavnici  Vlade, odnosno Vojske Srbije, Moravičkog upravnog okruga, grada Čačka, udruženja  građana koji neguju tragiciju oslobodilačkih ratova I  drugih organizacija. ,,Šesti jun je jedan od važnih datuma  slavne srpske  istorije kada je vođen  Boj na Ljubiću  za oslobođenje Čačka” ,  rekao je  Zoran Antić,  državni sekretar  u Ministarstvu  za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna  pitanja.

Šesti jun je veliki datum za sve Čačane  i   za sve rodoljube , rekao je gradonačelnik Čačka i podsetio  da   je bitka za oslobođenje  Čačka krenula  od obala  Morave  pa  onda sve do brda Ljubića  gde je izvojevana velika  pobeda. Bitka  na Ljubiću  odigrala se 6. Juna  1815. godine i najznačajnija je u Drugom srpskom ustanku . Bila je veliko moralno osnaženje narodu, ulila je ljudima samopouzdanje i podigla Srbe masovno na oružje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here