Deponija Prelić prostirala se na oko 12 hektara, a zatvorena je 2012. godine. Za njenu sanaciju grad Čačak je dobio od Ministarstva zaštite životne sredine 66 miliona dinara.
Danas tu nema ni traga od naslaga smeća, a kako kažu meštani ovog naselja lakše se i diše.

„Dugogodišnji, odnosno, strateški plan zaštite životne sredine za grad Čačak, usvojen je 2018. godine i on ima svoju važnost do 2027. godine. Ovim planom zacrtana je sanacija rekultivacija deponije Prelići, na lokaciji od ukupno 12 hektara. Ono što je značajno, grad Čačak uz pomoć Ministarstva već je priveo kraju zonu 1, tu je mobilni kontejner, gde se prikuplja sav metan koji dolazi iz biotrnova”, rekla je Mirjana Đoković, pomoćnica gradonačelnika resorno zadužena za ekologiju.

Foto: RINA

Ona je istakla da se na zoni jedan radi analiza podzemnih voda kako bi se dobili parametri, poravnale određene neravnine, da bi mogla da se zaseje trava i da se ova lokacija potpuno očisti.

„Nadamo se da do kraja jula okončamo ovaj posao, koji kako i slovi ugovor sa Ministarstvom zaštite životne sredine, a ono što je jako važno, mi smo decembra meseca prošle godine dobili sredstva i za zonu 2. Ukupan posao koji je na zoni dva jeste 83 miliona”, kazala je Đoković.

Prema njenim rečima očekuje se da krajem godine gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpiše finasijsku konstrukciju za gradnju fabrike za otpadne vode, koja će biti kilometar nizvodno na ulivu ateničke reke u Zapadnu Moravu, završena je projketna dokumentacija. Značajno je istaći, rekla je Đoković da što se tiče ove fabrike, završen je i planski akt i to je bila donacija Švedske razvojne agencije, čitav posao je iznosio 350 hiljada eura.

Igor Trifunović, predsednik skupštine grada Čačka, prilikom ove posete je rekao da je na Svetski dan životne sredine, te da je grad Čačak na simboličan način pokušao da ispravi nepravdu koja je čitavih 50 godina činjena meštanima Prelića, Atenice i Kulinovačkog polja.

„Od 2012. godine grad Čačak je prestao sa deponovanjem smeća na ovu nesanitarnu deponiju u Prelićima i kao deo regionalnog sistema, smeće odvozimo na deponiju Duboko. Izgradili smo i transfer stanicu koja nam umnogome pomaže da transportujemo sve one količine smeća koje se prikuplja na našoj teritoriji. Mislim da smo uspeli da stvorimo uslove za zelenilo i uređen prostor”, rekao je Trifunović.
On je dodao da se ne sme zaboraviti na nesanitarne uslove koji su čitavih 50 godina mučili meštane na ovoj čačanskoj teritoriji.

„Poruka svim našim sugrađanima, s obzirom na to da je danas dan zaštite životne sredine, da jedino odgovornim ponašanjem svakog pojedinca možemo učiniti i stvoriti bolje uslove života u našem gradu”, zaključio je Trifunović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here