Stručni žiri za dodelu Nagrade „Mladi Dis” za 2020. godinu, koji je radio u sastavu: Enes Halilović (predsednik), Uroš Ristanović (član) i Nemanja Veljović Subrosa (član, suzdržan pri glasanju) većinom glasova doneo je odluku da Nagrada „Mladi Dis” pripadne Aleksandri Jovanović za rukopis „Jagma” koji je stigao pod šifrom „Pekmez od šljiva”.

Nagrađeni rukopis uspeva da na nepretenciozan i suptilan način prikaže lična iskustva pojedinca, ali i da kroz njih u horizont razmišljanja prizove savremene i uglavnom prećutkivane teme poput iseljeništva, problema urbanizacije grada, otuđenja od porodice i društva. Mešajući faktografske i ispovedne elemente, u okvirima jednog leta, autor(ka) piše svojevrstan intimni dokument koji, uz dodatni rad na rukopisu, ima potencijala da ostane trajni dokaz jednog vremena i kompleksnih odnosa čiji se otisci primećuju na liniji pojedinac–porodica–društvo–sistem.

Od  23 rukopisa koji su pristigli na  konkurs za Nagradu „Mladi Dis” za 2020. godinu, žiri posebno pohvaljuje sledeće autore: Vuka Vučkovića, Milicu Bešić, Jelenu Marinkov i Lenu Volgin.

Takođe, žiri naglašava da je na ovogodišnji konkurs za nagradu „Mladi Dis” pristiglo više kvalitetnih rukopisa i da su razlike među najboljim zbirkama u nijansama, te ohrabruje nenagrađene autore da i dalje uporno rade na svojim tekstovima i da ne odustaju od poezije.

Aleksandra Jovanović,  rođena 23. jula 1996. u Vranju, student je master studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (Katedra za dramaturgiju).

 

 

 

DOM

 

ideja o povratku je teška mnogo cigala

ideja je sada jedna terasa manje

dom posmatran sa ulice

zazidana kutija bez prozora

pokušavam da zamislim

kako me nešto čeka

da ostanem zauvek

da li se mesto boravka

određuje stanovima ili ljudima

sopstvo će morati da posluži

kao nesiguran temelj

sklon urušavanju

dok ne zapevam

pesmu o majstorima

1 KOMENTAR

  1. Честитка Александри!

    Лепо је да и други учесници имају одличне радове.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here