Festival DUK, odnosno  manifestacija  Dani urbane kulture,   biće održan i ove godine, ali  kao i druge manifestacije u specifičnim okolnostima  zbog epidemiološke  situacije. Organizatori kažu  da još uvek ne znaju  sa kolikim  budžetom raspolažu . Sasvim  je  sigurno da će  crtanje grafita biti  deo sadržaja manifestacije.   Saradnja sa Fondacijom  Riken  biće nastavljena i ovoga puta.  Kroz  promociju  reciklaže limenki, uz  podršku Riken- a,   jedna od  fasada u  Čačku biće ukrašena  u  vidu  murala   Brninijevom  skulpturom Zanos Svete Tereze.

Fondacija  Riken je i  prošle godine  finansirala   oslikavanje   murala  u okviru  Festivala  Dani urbane kulture. Predstavnik  Fondacije Nemanja Komatina kaže da  oni žele da sarađuju sa umetnicima , kao i da pokažu   šta znači reciklaža limenki , odnosno da pokažu da se  metal  reciklirao  neprekidno još  od  srednjeg veka.

Organizatori  DUK-a  se nadaju da će  ove  godine u okviru  manifestacije  biti oslikano sedam- osam   grafita. Vuk   Đurić podseća  da je od početka  održavanja   festivala  na  javnim površinama   nacrtano više od 70  murala.  Ovoga puta  grafite će crtati   domaći  umetnici. Prethodnih godina  na DUK su dolazili  gosti  iz  inostanstva i oslikavali murale.  Za  izradu  jednog , većeg formata,   potrebno je tri dana i oni uglavnom  ulepšavaju  i  ukrašavaju  fasade starijih zgrada. Dok  učesnici  muzičkog  programa  u okviru  DUK-a  još uvek nisu poznati , sasvim je izvesno da će  grafiti  biti  deo  sadržaja ovogodišnjeg festivala .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here