Dvadesetak osnovnih škola u Srbiji već je ušlo u projekat da učenici, potpuno besplatno, u okviru vannastavnih aktivnosti nauče da igraju tenis. Da bi ovaj projekat zaživeo prethodi mu realizacija jednosmenskog rada u školama, rekao je za agenciju RINA ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom današnje posete Čačku.

„Jednosmenski rad omogućava deci da od pola jedan do pet, pa i duže imaju slobodno vreme za sport i da potpuno besplatno, nakon sporazuma potpisanim sa sportskim savezima, treniraju neki od sportova. Sa Džudo savezom Srbije prvo smo potpisali sporazum, na početku je bilo devet škola, a sada 50, zatim sa košarkaškim, odbojkaškim, plivačkim i atletskim, a među prvima je bio Teniski savez“, rekao je Šarčević i dodao da je Teniski savez odmah započeo selekciju dece i treninge.

Prema njegovim rečima tenis treba da postane nacionalni sport iako je skup, na neki način je i investicija. „Školski sistem može to da podrži tako što nudi prostor, a i profesori fizičkog vaspitanja biće uključeni i plaćeni za drugi deo dana rada kada su predviđeni treninzi. Za sada Teneski savez je jedini koji snosi troškove”, kazao je Šarčević za agenciju RINA i dodao da će savez obezbediti svu neophodnu opremu poput teniskih mreže, reketa i loptica.

„Ima škola gde smo se bazirali na plivanje i vaterpolo. Trenutno se rade četiri velika bazena, a politika Aleksandra Vučića je gde god postoji veliki plac, a planira se bazen, da bude u školskom ambijentu. Deca sa treninzima završavaju do 17 sati, onda je prostor slobodan za građanstvo. Time bazični sportovi, poput plivanja, atletike i gimnastike dobijaju na značaju. Dobijamo sportsku naciju i omogućavamo da se svako dete svaki dan bavi sportom”, ističe Šarčević i dodajući da ove godine 204 škole rade u ovom projektu, a za sledeću godinu se spremaju 262 osnovne i 80 srednjih škola.

Ministar prosvete osvrnuo se i na dogovor Vlade RS i Fondacije Novak Đoković koji podrazumeva saradnju u oblasti unapređelja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji i realizaciji projekta inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja. Da sva deca od tri godine, mogu da provedu barem četiri sata u vrtićima i da se obrazuju.

1 KOMENTAR

  1. Da li je ministar imao komentar na to sto je direktor OŠ “Ratko Mitrović” izgubio spor zbog nezakonitog otpuštanja jedne nastavnice?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here