Javna prezentacija plana pristupne saobraćajnice održana je danas u velikoj opštine Gornji Milanovac.

Idejno rešenja pristupne saobraćajnice, kuda će proći i koje su njene tehničke karakteristike, nadležnima lokalne samouprave i milanovačkim privrednicima, inženjeri Saobraćajnog instituta CIP predstavili su krajem januara.

Danas kada je sva planska dokumentacija završena otpočeo je javni uvid, gde svako od zainteresovanih građana i privrednika može staviti primedbu ukoliko smatra da je u nekom smislu oštećen ili misli da bi nešto trebalo drugačije uraditi.

-Sve primedbe mogu se dostaviti do 25. juna, a 3. jula će biti zakazana javna sednica gde će projektanti na njih odgovarati a zatim će istog dana biti organizovana opštinska komisija za planove, koja će na osnovu primedbi i odgovora dati konačan sud. – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac. Nakon toga, plan će biti predat Skupštini opštine na usvajanje a kada postane važeći, biće započeto utvrđivanje javnog interesa.

-Očekujem da će do toga doći tokom jula, nakon čega krećemo sa izgradnjom- kaže Kovačević i dodaje – kineska kompanija “Šangdong Haj spid” već je poslala ponudu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izgradnju kompletne deonice trase pristupne saobraćajnice, od stacionaže kod kompanije “Metalac” do Takova i očekujem da ćemo u narednih godinu i po dana dobiti potpuno izgrađenu saobraćajnicu.
Kovačević kaže da je danas imao priliku da razgovara sa nekoliko sugrađana koji su imali određene nedoumice ali da su svi spremni da konstruktivno učestvuju u raspravi.

-Građani su spremni da daju saglasnost ukoliko bi bilo neophodno da se neki objekat u njihovom vlasništvu sruši, iako nam ona realno nije potrebna, sa druge strane, u takvoj situaciji objekat bi bio isplaćen i imaju mogućnost da ga izgrade ponovo na nekom drugom mestu – rekao je Kovačević i dodao – verovatno da će biti nekih problema koje ćemo u hodu rešavati, kao što smo rešavali i za trasu auto puta koji 30 km prelazi kroz teritoriju naše opštine, jer je ovo je daleko kraća deonica i ima mnogo manje zainteresovanih vlasnika.
-Danas smo imali odličnu prezentaciju, građani su došli, interesovali se i osnovna ideja je bila da se u potpunosti jasno upoznaju sa planom, kao i da imaju vremena da dostave primedbe, sugestije i predloge, da bi mi mogli sve to da sagledamo i napravimo predlog konačnog rešenja – kaže Marko Perišić, odgovorni urbanista Saobraćajnog instituta CIP

Prema Perišićevim rečima ne očekuju se neki veći problem jer je realno da svakog čoveka interesuje njegov plac i kuća a CIP ima zakonski propisane sadržaje gde mora da prikaže pojaseve zaštite i kontrolisane gradnje.

-Trudimo se da lepo objasnimo i ljudi shvate, jasno se sve zna, pri čemu treba imati u vidu da je ovo plan detaljne regulacije čija je izrada u toku, a sadrži u sebi i idejni projekat koji je u izradi. Tek nakon izrade plana pribavljaju se lokacijski uslovi za dalju pripremu tehničke dokumentacije, u okviru koje su moguće korekcije – kaže Perišić i naglašava – nama je bitno da sagledamo obuhvat prostora, uvodnu geologiju, geomorfologiju terena, moguće saobraćajne veze, gde je potrebno napraviti nadvožnjak, raskrsnice i slično. Ovaj plan smo za sada uradili uz prihvat svih ostalih elemenata koji se odnose na zaštitu, na pravila građenja, uređenja a imamo uklapanje u postojeće namene koje se odnose se na prostor u neposrednoj blizini saobraćajnice – istakao je Perišić.

Početak radova na izgradnji pristupne saobraćajnice auto-putu Miloš Veliki, iz Gornjeg Milanovca do petlje Takovo, najavljen je za početak avgusta.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here