U okviru nacionalne studije, od početka maja testirano oko 1.000 ljudi, iako je planirano da se za dva meseca proveri 17.000 građana. Epidemiolozi širom Srbije muku muče da namole građane da učestvuju u nacionalnoj studiji provere kolektivnog imuniteta na koronavirus.

Tako je od početka maja, kad je započeta nacionalna studija, dosad testirano tek oko 1.000 ljudi iako je planirano da se za dva meseca testira 17.000 građana. Razlog za ovako slab odziv, kako navode epidemiolozi, jeste nezainteresovanost građana, ali i strah da će se prilikom testiranja zaraziti koronom!

Nacionalnu studiju sprovodi Medicinski fakultet u Beogradu pod vođstvom prof. dr Tatjane Pekmezović, koja za Kurir objašnjava da je planirano da se slučajnim izborom telefonom pozove 17.000 građana na dobrovoljno testiranje na antitela na koronavirus, ali da su dosad uspeli da testiraju samo njih blizu 1.000.

„Za nekoliko dana će biti gotovi rezultati za pilot studiju od tih 1.000 ljudi, koje ćemo saopštiti javnosti. Prethodno će biti dostavljeni kriznom štabu”, navela je ona.

Ipak, da cela ta stvar ide sporo, govori njena ranija ocena da je odziv ispitanika manji od očekivanog, ali da za to postoji razumevanje.

„Ovakve studije nisu česte u našoj populaciji, neki građani se uplaše kad ih lekar pozove, drugi ne smatraju da je to važno. Razloga za strah nema zato što bezbednost ispitanika nije narušena ni na koji način. Osim toga, studiju su odobrila tri etička komiteta, tako da je privatnost ispitanika garantovana”, istakla je dr Pekmezović.
U testiranju građana za potrebe studije učestvuju instituti i zavodi za javno zdravlje širom Srbije, uključujući i zavod u Kraljevu, čiji direktor dr Aleksandar Macan potvrđuje za Kurir da je vrlo teško ubediti ljude da se testiraju.

„Potrebno je mnogo priče, ubeđivanja i objašnjavanja. Oni što dođu moraju da popune upitnik. Ide malo teže”, rekao je on i dodao da je situacija u vezi sa samoinicijativnim testiranjem još gora:
„U početku smo imali četvoro ljudi, sad skoro niko ne želi da se testira”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here