Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U utorak svečano otvaranje Naučno-tehnološkog parka Čačak

post-title


U jednom od pogona nekadašnjeg jugoslovenskog giganta fabrike Cer, koja je uništena u NATO bombardovanju pre 21 godinu, u utorak će svečano biti otvoren novi prostor opremljen za Naučno-tehnološki park Čačak.
Vlada Srbije odobrila je prošle godine 330 miliona dinara za kupovinu nekadašnjeg pogona i zemljišta, ali i za opremanje četvrtog naučno-tehnološkog parka u zemlji.
V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak, Mirko Pešić kaže da su prve firme već počele sa useljavanjem u halu i da očekuje da na tom prostoru bude oko 200 zaposlenih, inženjera i radnika različitih profila.
- Naš cilj je da povežemo proizvodne delatnosti i savremene informacione tehnologije, marketing, i sve što prati savremeno tržište i biznis. Svaka mlada firma imaće svoj zaseban prostor, a očekivanja su da će ih biti između 15 i 20 u proizvodnom delu i oko 200 zaposlenih - kaže Pešić za Tanjug.
Trenutno se u NTP Čačak useljava sedam kompanija koje su zadovoljile uslove iz javnog poziva.
Na površini od 17,5 hektara u Čačku radili su nekada pogoni akcionarskog društva Cer, ali su gotovo sve hale do temelja srušene 1999. godine.
Danas na toj lokaciji posluje nekoliko kompanija a svoje mesto za rad u obnovljenoj hali od 4.500 m2 mesta su rezervisana za inovativna naučno-tehnološka preduzeća.
Zamenica gradonačelnika Čačka, Milica Dačić kaže da je proteklih godina Grad finansirao rad NTP, a Vlada Srbije je odvojila 330 miliona dinara za novi prostor namenjen tehnološkim kompanijama.
Ono što ovaj Park razlikuje od drugih naučnih parkova u Srbiji je to što Čačak nije univerzitetski centar, poput Beograda, Novog Sada i Niša kao i to što čačanski Park ima šest osnivača među kojima su privredna udruženja, Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i Grad Čačak.
- Sigurna sam da će celokupna privreda grada kao i fakulteti imati benefite, jer je ovo oruđe razvoja naše zajednice - ističe Dačićeva.
Za privrednike Čačka i okoline značajno je to što će u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom moći da stvore novu, dodatu vrednost svojih proizvoda.
Park treba da bude raskrsnica inovacija, mesto gde se ukrštaju nauka, privreda, novi startapovi i mlade generacije, kaže predsednik skupštine NTP Čačak Radovan Jovanović.
Jedinstven projekat u zemlji - rotacioni parking sistem
Vlasnik preduzeća koje se bavi razvojem, projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju Plazmateh, Branimir Plazinić, čija firma već uspešno posluje, kaže da će u novom prostoru prvo pokrenuti jedinstven projekat u zemlji - rotacioni parking sistem.
- To je sistem gde se na jednom parking mestu može parkirati do 20 vozila, rekao je Plazinić za Tanjug.
Projekat predviđa izradu automatskog sistema za parkiranje sa vertikalnim prenosom kola, nešto poput rešenja kakva postoje u Kini s tim što, poručuje Plazinić, naš sistem "made in Srbija" biće kvalitetniji i tehnološki napredniji jer će mobilnim telefonom biti moguća rezervacija mesta za parkiranje i plaćanje.
Ukoliko bude zainteresovanih kupaca u Srbiji, ovaj projekat, prema rečima Plazinića, mogao bi značajno da smanji gužve na ulicama gradova i uštedi prostor za parkiranje.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar