Ivanjica – Nameštaj proizveden u Srbiji postaje sve intersantaniji kupcima u inostranstvu. Proizvodnja je prethodnih godina povećana za 6,3 posto, a izvoz za 8,8 procenata, što stvara profit veći od 225 miliona dinara. Drvna industrija je jedna od retkih grana koja više izveze, nego što uveze i ima veliki potencijal da se još više razvija. Premijerka, Ana Brnabić prilikom posete Ivanjici obišla je pogone kompanije „Matis“ koja je jedan od lidera kad je u pitanju proizvodnja pločastog nameštaja.

Foto: RINA

„Strani investitori su veoma važni, ali okosnica našeg razvoja svakako su uspešne domaće kompanije, koje svedoče da Srbija krupnim koracima ide napred i da domaća privreda nazaustavljivo ide uzlaznom putanjom. Zahvaljujući našim ljudima koji svoj novac ulažu u našu zemlju, stvaraju se nova radna mesta. Matis iz Ivanjice je odličan pokazatelj kako treba da izgleda jedna uspešna srpska firma, koja može da bude konkuretna na evropskom tržištu“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Foto: RINA

Kompanija „Matis“ iz Ivanjice ima asortiman koji obuhvata 1.200 proizvoda, a skoro 50 posto onog što naprave u svojim pogonima izvoze u 15 evropskih zemalja.

„Čast i zadovoljstvo nam je što je našu kompaniju posetila premijerka Republike Srbije Ana Brnabić.Ova poseta pokazala nam je da se ekonomska politika Republike Srbije prilično promenila i da aktuelna Vlada sa više pažnje vodi računa o svim razvojnim segmentima nacionalnih kompanija.Premijerka je posetila naše proizvodnje gde je videla najsavremenije tehnologije obrade nameštaja,čiji se proizvodi jako dobro prodaju kako na domaćem,tako i na inostranom tržištu“, rekao je za RINU, Dragomir Lazović generalni direktor kompanije „Matis “.

Foto: RINA

U sektoru proizvodnje nameštaja, na nacionlanom nivou, trenutno je zaposleno 12.600 ljudi, a Srbija ima potencijal da se ova grana dodatno razvija, jer nameštaj proizvden u našoj zemlji ima odličnu reputaciju, naročito na ruskom tržištu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here