Ministarstvo rudarstva i energetike uložilo je 7,5 milioan dinara, a grad Čačak 3,5 kako bi se realizovao prejekat energetske efikasnosti u vrtiću „Kolibri“. Izvođač radova izabran je petog juna, a početak radova očekuje se u najkraćem roku.

„Biće urađen kompletan termički omotač za objekat, 12 centimetara kamene vune će biti nova zaštita za naše mališane, uradićemo termičku izolaciju krova, tavanskih prostora, unapredićemo mere zamene stolarije, ali sistemi grejanja i osvetljenja biće potpuno modernizovani. Objekat će biti na ponos Čačku i ministarstvu i verujem da će do kraja biti realizovan. U proteklih nekoliko godina uradili smo preko budžetskog fonda 77 objekata i rezultati su izuzetni, jer uštede koje su ostvarene u objektima gde su urađene mere energetske efikasnosti su i do 40 posto, tako da svaki dinar uložen u energetsku efikasnost se najbrže vraća. Značajna sredstva biće uložena i u narednom periodu“ “, izjavio je ministar Aleksandar Antić koji je obišao vrtić „Kolibri“.

Foto: RINA

Međutim, ovo nije prvi projekat koji je realizovan zajedničkim snagama i zahvaljujući dobroj saradnji grada Čačka i resornog ministarstva. Snabdevanje električnom energijom svih industrijskih zona je apsolutni prioritet, radi se i dalje na svim trafo stanicama . U Konjevićima, u industrijskoj zoni se radi projektno tehnička dokumnetacija za novu trafo stanicu koja će dinamički biti realizovana u skladu sa potrebama industrijske zone.

Foto: RINA

„Radili smo funkciju jačanja industrijske zone i obezbeđivanja svih ključnih energenata za fabrike koje su se otvarale i koje će se otvarati ovde u Čačku i mislim da smo do sada bili veoma uspešni. Očekuju nas instalacije trafo stanice 35/10 u industrijskoj zoni u Preljini i Konjevićima, za naše domaće privrednike kada već u septembru usvajamo izmenu i dopunu plana te industrijske zone od 111 hektara, tako dobijamo kompletne sadržaje”, rekao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Foto: RINA

U protekle četiri godine 400 kilometara nisko naponske mreže podignuto je na viši nivo, a najveći zajednički uspeh je gasifikacija Čačka.

Foto: RINA

” Oko 11 miliona evra koštala je samo distributivna mreža i ostalo nam je samo malo da možemo da kažemo da je Čačak sa svim selima 100 posto gasifikovan i za to imamo opredeljena sredstva. Srbija gas prema poslednjim planovima ima izdvojenih 240 miliona dinara za taj nastavak i da se taj proces do kraja realizuje”, zaključio je Antić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here