Neke banke su zbog, kako kažu, povećanog rizika od gubitka posla u vreme pandemije, tražile od građana i 30 odsto učešća za stambeni kredit, ako nisu osigurani kod Nacionalne korporacije, a od poslodavaca dodatne garancije o zaposlenju. Da građani lakše reše stambeno pitanje i kupe stan na kredit, Narodna banka je u četvrtak propisala da za kupovinu prvog stana učešće bude 10 odsto. Reč je o meri za očuvanje i jačanje finansijske stabilnosti, ali ima i širi kontekst.

Viceguverner NBS Željko Jović je za RTS rekao da je odluka o sniženju minimalnog učešća stambenih kredita indeksiranih valutnom kaluzulom kod prve nepokretnosti doneta na incijativu guvernera i da Narodna banka podržava ukupne mere države u vanrednim okolnostima.

Željko Jović je napomenuo da je reč o sistemskom rešenju kojim je kredit povećan na 90 odsto vrednosti nepokretnosti. Navodi da mera sniženja učešća znači podsticaj odobravanju kredita i daljem rastu građevinarstva.

Kako je rekao, u NBS smatraju da neće previše biti povećan iznos rate i da je svakako građanima lakše da dobiju raspoređeno povećanje anuiteta, nego da odjednom obezbede učešće i da, ukoliko su u dilemi, lakše donesu odluku da uđu u kredit.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije je naveo da je značaj građevinarstva u okviru ekonomije veliki i da je dobra ideja da se podstakne ta industrija kao jedan od glavnih pokretača privrednog rasta.

Rekao je da je PKS predlagala da se povraćaj PDV-a odnosi na 70 kvadratnih metara, umesto dosadašnjih 40, da se takse prepolove u finansijskom smislu, da se deo učešća subvencioniše od strane države i da se sa bankama dogovori da se kamate dodatno snize, kao i da se dozvoli kupovina stanova koji su 60 odsto završeni, za razliku od dosadašnjih 80 odsto.

Naveo je i primer Hrvatske koja subvencioniše otplatu kredita za mlade bračne parove u prvih pet godina, a taj period može da se produži ako oni dobiju prinovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here