Čačak – Jedna od najvećih investicija koje su stigle u Čačak u poslednjih pedeset godina svakako je nemačka kompanija „Forverk“ čiji su pogoni izgrađeni u Preljini na 40.000 kvadratnih metara, a radna mesta dobiće 1.000 ljudi. Proizvodnja se zahuktava, a iz grada na Moravi u ceo svet izvoziće se automobilski delovi za Folksvagen, Mercedes, Bentli, Ford i BMW, napravljeni od plastike, gume i metala.

Foto: RINA

„Planiran izvoz za ovu godinu je oko 10 miliona evra, a do 2025. godine cilj je da se višestruko poveća i dostigne cifru od čak 150 miliona evra. Planovi su vrlo ozbiljni, a Nemci prezadovoljni kako sve funkciniše. Svi projekti koje smo napravili su veoma održivi i imamo ugovorene poslove za narednih sedam godina“, rekao je za RINU, Nenad Medenica direktor „Forverka“, koji se zbog ovog posla vratio u Srbiju nakon više godina provedenih u inostranstvu.

Foto: RINA

Izgradnja auto-puta Miloš Veliki bila je veliki plus koji je poznatu nemačku kompaniju doveo upravo u Čačak, a ne u neki drugi deo Srbije. Grad je uradio kompletnu infrastrukturu, kao i planska akta, što će biti vraćeno kroz zapošljavanje građana.

Foto: RINA

„Pre dve godine na ovom mestu je bila obična livada, a sada ispred nas stoji moderna fabrika. Izuzetno sam ponosan jer su u toku mog mandata završeni projketi na koje se čekalo decenijama. Urađen auto-put i nastavak njegove izgradnje ka Požezi, početak izgradnje Moravskog koridora, otvaranje aerodroma u Lađevcima. Sve su to aspekti koji stvraju odličnu privrednu klimu i na osnovu toga Čačak postaje idealno mesto za investiranje. Nastavićemo sa popunjavanjem industrijske zone, nadamo se stranim, ali ne zaboravljamo ni domaće investitore, koji su nam jako važni“, istakao je gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Foto: RINA

Posao u „Foreverku“ već su dobili brojni mladi Čačani,koji imaju priliku da rade na savremenim mašina, a upravo je ova nemačka investicija mnoge od njih zadržala u rodnom gradu. Marijana Tešić ima dvadeset dve godine i već mesec dana je na obuci, zadovoljna što je dobila posao.

„Svi uslovi koji su obećani su i ispunjeni, tim je odličan, a starije kolege tu da nam pomognu za sve što nam je potrebno. Kad sam aplicirala u „Forverku“ nisam gajila velike nade, ali ovaj posao me je zadržao u Čačku, jer bih u suprotnom sigurno otišla u neki veći grad, a možda i iz Srbije“, rekla je Marijana.

Industrijski pogon u Preljini obuhvata tri firme: Forverk drajtek, Forverk autotek, dok je treća firma u sastavu Forverka, ali nosi naziv Eldizi. Proizvodne pogone sutra će obići i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here