Marko Parezanović već je izgurao jedan poslanički mandat ali će sigurno biti u srpskom parlamentu i u novom sazivu budući da se na poslaničkoj listi nalazi na 103. mestu. Bio je jedan od najaktivnih poslanika SNS iz okruga sa velikom minutazom i brojem obraćanja sa skupštinske govornice. U osvit novih izbora postavili smo mu i nekoliko pitanja .

Šta je najveći uspeh vlasti u prethodne četiri godine kada je Čačak u pitanju?
Mi smo pre četiri godine dali dva osnovna obećanja. Prvo, da ćemo prekinuti 20 godina vlasti Nove Srbije i Velimira Ilića i drugo, da ćemo posle više decenija napraviti pravu vezu između republike i grada Čačka. I sve što je urađeno za ove četiri godine, a urađeno je zaista mnogo, posledica je odlične saradnje gradskog rukovodstva, kabineta predsednika Srbije, Vlade Srbije i republičkih javnih preduzeća. Takvu saradnju želimo da održimo u naredne četiri godine i privučemo još više investicija u naš grad. A podsetio bih građane da su nas naši politički protivnici pre četiri godine mesecima optuživali da ćemo prodati Velimiru Iliću mesto gradonačelnika posle izbora, ali u laži su kratke noge.

A najveći neuspeh?

Možda probijanje rokova na nekim radovima, ali na to utiče mnogo okolnosti koje ne možete unapred da ukalkulišete. Važno je da se radi, a kada se radi mora i da se pogreši. Kada se ne radi ništa, onda nema ni grešaka.

Hoće li novi saziv parlamenta doneti nešto novo u političkom životu Srbije, mnogi smatraju da će biti monoton zbog dominacije SNS-a?

Polako sa tim, najteže su te unapred upisane pobede. Ja očekujem da 7 ili 8 lista pređe cenzus, tako da očekujem zanimljiv i raznolik saziv. Broj poslanika nije uvek presudan, jer sve do suludog bojkota opozicija je imala više minuta za govornicom od vlasti, iako ih je imalo dosta manje.

A lokalni parlament, u odnosu na republiki mnogo je manje lista?

Logično je da na parlamentarnim izborima ima više izbornih lista, a na lokalu mislim da će biti iznenađenja i da je jako teško predvideti kako će glasati opozicioni glasači. Očekujem ubedljivu pobedu SNS-a, ali mislim i da svi imaju šansu da uđu u parlament.

Da li niža izlaznost može da ugrozi legitimitet vlasti kako tvrde oni koji bojkotuju izbore?

Naravno da ne, to je žestoka glupost. Prvo jer su oni koji bojkotuju davno izgubili svaki legitimitet i drugo, bojkot samo može da umanji kapacitet onih koji bojkotuju. Ako mi dobijemo sličnu ili veću podršku građana u odnosu na 2016. godinu, kako na nas može uticati to što se deo opozicije odrekao mogućnosti da osvoji jedan broj mandata? Ta ideja da pripišu sebi ljude koji ne izlaze na izbore je neozbiljna, jer već deset godina izlaznost je oko 55%, dok ostali građani ne izlaze ili nisu u zemlji. Neizlazak na izbore je pokušaj da se sakrije koliko su zapravo slabi. Ako ne izađeš na izbore, ne možeš ni da ih izgubiš. Ali ni da pobediš.

Ima li Srbija opoziciju i postoji li Vučićeva opozicija?

Taj termin Vučićeva opozicija služi za njihove međusobne čarke i pozicioniranje. Kada hoće da naškode kolegama onda im kažu da su Vučićevi. Potpuno je pogrešan narativ da si veliki opozicionar ako mnogo jako mrziš i pljuješ Vučića. Nisi veliki opozicionar, samo si glup. A opozicija je toliko slaba da mi se čini da je Tito imao jače oponente. Tu imate neke ljude koji su vršeći vlast izgubili kredibilitet, pritom su jako lenji, a imaju strašno visoko mišljenje o sebi. I ta kombinacija uvek bude pogubna. Kada smo mi pravili SNS, nama su pričali da nas je formirao Tadić da bi oslabio opoziciju, a videli ste na kraju koliko je to bilo tačno.

Najvažnije obećanje SNS za Čačak u narednom mandatu?

U ovom trenutku država investira nekoliko milijardi evra u ovaj deo Srbije. Pored auto puta Miloš Veliki, gradi se Moravski koridor i deonica Preljina-Požega. U projektovanju su deonice od Požege do granica sa BiH i Crnom Gorom. Čeka nas izgradnja nove piste na aerodromu Morava koja treba da omogući kargo saobraćaj i više lou kost kompanija. Završetak ovih projekata je najvažniji i to je nešto što dalje pokreće život u svakom smislu, kako celokupnu privredu, tako i društveno – zabavne sadržaje. Dodao bih kompletnu rekonstrukciju sa dogradnjom Opšte bolnice i dogradnju i opremanje Fakulteta tehničkih nauka kao prioritetne investicije. Ali to svakako nije sve.

Koja bi bila Vaša završna poruka pred izbore u nedelju?

Ista kao i pred svake izbore i one kada sam bio u opoziciji i na sadašnje kada sam deo vlasti. Poruka je – izađite na izbore i glasajte za opciju čiji vam planovi i rezultati ulivaju najviše poverenja. Jer ako izbore priznajete samo onda kada pobeđujete onda to nisu izbori i to nije demokratija. Ja sam do sada prošao 7 izbornih kampanja, 4 puta su mi čestitali, a 3 puta sam ja čestitao drugima. Poštovaćemo svaku odluku građana, kakva god ona bila. Naša politika donosi izvesnost, političku stabilnost i postepen razvoj. LJudi tačno znaju kojim putem će ići Srbija kada glasaju za nas i pozivamo ih da to urade i ovaj put jer je naša politika najozbiljnija od svih trenutno ponuđenih.

Glas zapadne Srbije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here