U prisustvu porodice, rodbine, prijatelja i kolega, na preljinskom groblju juče je sahranjen poznati muzičar Dobrivoje Topalović. Od Topalovića su se oprostile brojne kolege između ostalih Miroslav Ilić, Vera Matović, Aca Ilić, Raša Pavlović, Radiša Urošević, Miša Mijatović…

Topalović je pre dva dana preminuo u Čačku, a želja mu je bila da se sahrani u mestu gde je rođen pre 76 godina. Pevanjem je počeo da se bavi u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera. U to vreme, u obližnjem selu Mrčajevci živeo je kompozitor Dragan Aleksić, koji je nakon što je u jednoj kafani čuo kako Dobrivoje peva, sa njim započeo saradnju.

Prvu ploču “Kad bi znala koliko te želim”, sa pesmama koje mu je napisao Dragan Aleksić, snimio je 1968. godine za Diskos. Aleksić mu je komponovao i naredne tri ploče, ali većeg uspeha nije bilo. Međutim, 1970. godine učestvuje na festivalu Ilidža i osvaja prvu nagradu publike. U periodu od 1968. do 1981. godine snimio je dvadeset šest singl-ploča i jedan LP 1974. godine. Prekretnica u njegovoj karijeri bila je pesma Obrena Pjevovića Ej, da mi je, koju je snimio 1981. godine sa kojom je nastupio na Hit paradi iste godine.

U isto vreme započeo je saradnju sa kompozitorom Draganom Aleksandrićem, koji mu je u saradnji sa tekstopiscem Radmilom Todorović napisao neke od njegovih najlepših pesama: Kad bih mog’o i umro bih za te i Volim te, jedino moje (1982), Progovori, sliko i Hvala ti što postojiš (1985). 1986. godine snimio je album na kom se nalaze pesme Crno vino, Treća jesen zajesenila i Ja sam rođen u Srbiji, brale, a nakon toga snimio je pesme: Idi, mala, idi (1987), Okreni glavu, Milice (1989), Tebi se ne žuri (1991), Kaješ li se još (1995), Imali smo bašču šljiva (2002), Mesečina nad Moravom (2006).

Snimio je i nekoliko trajnih snimaka za Radio Beograd. Dobitnik je Estradne nagrade Srbije (1983), Nagrade za životno delu na festivalu “Moravski biseri” (2014), Plakete “Zlatna lira” za izuzetna vokalna ostvarenja (2015), Nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017), kao i nagrada na mnogim muzičkim festivalima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here