Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Tometino polje, antistres terapija za aktivan odmor

post-title


U podnožju Maljena, između Požege i Divčibara, na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se Tometino Polje, talasasta visoravan, nestvarne lepote, osvaja istinske zaljubljenike u aktivni odmor u prirodi.

Na 15-tak kilometara od Požege, na putu ka Valjevu, uz Tometino polje na ušću dve reke smestilo se i Tometino selo. To je mesto sa mnobrojnim vidikovcima, stanište retkih vrsta ptica, u njega se ne dolazi slučajno, već namerno i iz Srbije, ali i mnogih delova sveta. Impresioniran sam gostoljubivošću ljudi u Srbiji, predusretljivi su i hoće da pomognu. Uživam u ovim trenucima i u prilici što sam ovde, što mogu da upoznam vašu kulturu, to je sve uzbudljivo za mene“, kaže Gerardo Martin iz Argentine. „Uživam u prirodi. Pešačim do vrha brda i uživamo u prelepom pogledu“, objašnjava Daisuke Kondo iz Japana. Sa druge strane, penzioner iz Valjeva Mirko Žeravčić kaže da na to polje dolazi već 40 godina. I sami domaćini Melisa i Zoran Đukić, pre pet godina, iz Engleske su, u Tometino Polje, na imanje predaka, stigli na odmor, ali su ostali tu, sve obično i neobično iz ovog kraja, deleći sa drugima. „Ima jako puno ima stranaca. To su stranci koji putuju kroz Srbiju i ima stranaca koji žive u Beogradu i kojima je ta destinacija prilično blizu da oni na odmor dođu na jedan produženi vikend, neki put nedelju ili dve dana kod nas“, navodi Zoran Đukić iz domaćinstva „Četiri bora“. Od gotovo 350 vrsta ptica u Srbiji, više od 170 može se videti u požeškom kraju, pre svega ovde u Tometinom Polju inače, delu IBA područja, odnosno području od međunarodnog značaja za boravak ptica.

Idealno za aktivan odmor

Osim važnih puteva migratornih ptica, ovde se prepliću i 52 kilometra obeleženih, planinarsko-pešačkih staza i 30 kilometara onih namenjenih biciklistima. „Staze su prilagođene kako nama planinarima tako i svim ostalim ljubiteljima prirode, znači staze su za sve uzraste antistres terapija“, objašnjava Dejan Tomić iz PD „Rujno“. Direktor TO Zapadne Srbije Miroslav Rađen kaže da je to izuzetno zanimljivo područje, pre svega za aktivan odmor, pešačenje i vožnju bicikla. „Trudimo se da zajedno s našim domaćinima, ovo područje razvijemo u punom kapacitetu i pravoj meri i mogu reći da se zaista poslednjih godina povećava interesovanje za kategorizaciju seoskih domaćinstava, samim tim i za posetu turista“, ističe v.d. direktor TO Požega Nataša Bradonjić. Puteljcima po livadama i šumama, u miru i tišini Tometinog Polja, mnogi pronalaze svoj pravi odmor.  


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar