Nalet virusa korona i dalje ne jenjava. U poslednja 24 sata zabeležene su 254 novozaražene osobe od 4.905 testiranih. Preminule su tri osobe, a broj pacijenata na respiratoru iznosi 31.

Novo žarište virusa je u Zlatiborskom okrugu, gde je za poslednja 24 sata registrovan čak 71 oboleli.

Kojim dodatnim merama će država da zauzda ponovno širenje kovida 19, odlučivaće se danas na sednici Kriznog štaba.

– Kada je u pitanju Vlada, danas ćemo imati Krizni štab. Verujem da će sigurno, na osnovu svih parametara koje imamo, doneti adekvatne mere, a one će biti samo u skladu sa time da se zaštite zdravlje i životi građana Srbije – istakao je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Inače, Srbija je na prvom mestu u regionu po broju testiranih, ali to ne znači da se testiraju svi sumnjivi na koronu. Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar kaže da prioritet imaju oni sa simptomima:

– Oni koji su imali kontakt sa zaraženima, ali nemaju nikakve simptome nisu prioritet, testiraju se samo kontakti sa simptomima. Ostale molimo za strpljenje. Ako je osoba samo bili u kontaktu sa zaraženim, a nema simptome, ne treba da žuri sa testiranjem, jer period inkubacije može da traje više dana.

Kad je o bolničkim kapacitetima reč, ministar Lončar je istakao da oni nisu ni blizu popunjeni i da se o tome striktno vodi računa:

– Ima dovoljno kapaciteta, čak smo ih i proširili. Ne treba svi da idu na Infektivnu kliniku već u kovid-ambilante gde mogu da urade sve preglede i testiranja. Imamo ambulante koje u Beogradu rade i vikendom i dežuraju noću. One se nalaze u Cara Dušana 176 u Zemunu i u ulici Čarlija Čaplina 18 na Paliluli.

Dovoljno ima i zaštitne opreme, testova i lekova.

– Imamo svega, ne samo za sada već i za jesen – naglasio je ministar Lončar. – A to nije malo, s obzirom na to koliki broj ljudi se pregleda, testira i zbrinjava u medicinskim centrima.

Da korona ne “miruje”, svedoči i činjenica da je u Žitištu, gde u prvom talasu nije bilo zaraženih, sada ima njih troje. Posle urađenog testiranja, dve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, dok je jedna zadržana na bolničkom lečenju.

U Zlatiborskom okrugu čak 47 novoobolelih je iz Užica, devet iz Čajetine, pet iz Prijepolja, troje iz Bajine Bašte, po dvoje iz Arilja i Nove Varoši i po jedan iz Požege, Priboja i Sjenice.

Broj zaraženih virusom korona raste i u gradu na Ibru. Kako navode u Zavodu za javno zdravlje Kraljeva, od 23 testirana uzorka, sedam je pozitivno na kovid 19. Od 17. juna u Kraljevu je registrovan 31 novi slučaj infekcije sa srednje teškom kliničkom slikom koja zahteva hospitalizaciju.

– Očigledno je da se preporuke o okupljanjima bilo koje vrste, naročito u zatvorenom prostoru gde uglavnom boravi mlađa populacija, kao i o socijalnoj distanci i ličnoj samozaštiti ne poštuju – rekao je dr Aleksandar Macan, direktor ZzJZ. – Moramo da budemo odgovorniji, da primenjujemo preventivne mere i da na taj način sprečimo širenje infekcije.

U Moravičkom okrugu, koji čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, za poslednjih sedam dana virusom korona zaraženo je ukupno 35 osoba, saopštio je čačanski radni tim za praćenje epidemije. U toku sedmice u Čačku je zaraženo 29 ljudi, u Gornjem Milanovcu četvoro i u Lučanima dvoje, dok u Ivanjici nije bilo zaraženih. U Opštoj bolnici u Čačku je smešteno 25 pacijenata koji imaju virus korona, od kojih je jedan na respiratoru.

U Kragujevcu, gde je u subotu uvedena vanredna situacija, i dalje raste broj zaraženih. Na lečenje u Kliničko-bolnički centar primljeno je još devetoro pacijenata sa težom kliničkom slikom, tako da su na lečenju trenutno 63 obolela, od kojih je 10 na respiratoru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here