Na Vidovdan, 28. juna 2020, u Ovčar Banji održana je trka “Mala Sveta Gora” na kojoj je učestvovalo 257 takmičara iz 18 gradova Srbije, kao i jedan iz Banja Luke, Republika Srpska.
Pravo na učešće imali su rekreativci, stariji od 18 godina, dok je trka bila podeljena na dve rute – od 5 i 10 km.

Prema rečima organizatora, cilj ove trke je negovanje zdravog života, sporta, ali i promocija svih vrsta turizma poput: banjskog, verskog, sportskog i seoskog.

“Od samog početka želeli smo da što više ljudi vidi lepote ovčarsko-kablarske klisure i našeg kraja. Sve ono sa čim svi mi imamo da se pohvalimo i da podelimo sa drugima. Posebno smo ponosni, jer je događaj protekao bez ikakvih problema, a mnogi učesnici su nam rekli da smo bili odlični domaćini, što nam svakako daje vetar u leđa za sledeće druženje”, izjavio je Ivan Čvrkić, organizator trke “Mala Sveta Gora” i direktor Udruženja Čačana u Čačku.
Prema već utvrđenom rasporedu, takmičari i gosti sa strane u subotu su imali priliku da posete manastire Nikolje i Jovanje, a nakon izlaska na vrh Kablara da nastave druženje i opuštanje pred sutrašnje takmičenje.
U nedelju je po rasporedu bio zajednički odlazak na Liturgiju u manastir Blagoveštenje, a zatim i čas istorije na kome su se upoznali sa vrednostima Male Svete Gore i lepotama ovčarsko – kablarske klisure.
Nakon toga, usledio je start trke, a onda i zasluženi zajednički ručak, uz čačanski specijalitet – Pragnje (praseće i jagnjeće pečenje), obilazak Banjskog potoka i oproštajno druženje do sledeće godine.
Kako nam je rekao organizator trke Ivan Čvrkić, sve je bilo besplatno i posebno su ponosni na to, jer su u ovim teškim vremenima uspeli da iznesu ovako jedan zahtevan sportski događaj.
Organizatori su: Udruženje Čačana u Čačku, Planinarsko društvo “Kablar”, Sportsko udruženje “Čačanski polumaraton”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here