Startap tržište u Srbiji procenjeno je na 502 mil USD, u startapove koji su u ranoj fazi razvoja je investirano 50 mil USD, zemlja je na petom mestu u svetu u oblasti blokčejn programiranja, a naša zemlja sve bolje rezultate ostvaruje i u gejming industriji.

Zbog svega toga srpski IT sektor u izveštaju Svetskog investicionog foruma biznis anđela (WBAF) svrstan je među “top 3” u svetu.

Taj izveštaj predstavljen je na globalnoj onlajn konferenciji WBAF-a, a u njemu je, takođe, navedeno da IT sektor u Srbiji beleži rast od 26,2% godišnje, dok ukupan izvoz iznosi 1, 1 mlrd EUR na godišnjem nivou.

U izveštaju se navodi i da je naša država uložila oko 100 mil EUR u inovacije, dok su Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku u toku pandemije korona virusa imale niz poziva za podršku istraživačima i inovatorima koji imaju rešenja za COVID 19.

Ocenjeno je i da je proces digitalizacije veoma prisutan u Srbiji i ujedno prepoznat kao “alat” neophodan za dalje unapređenje i inoviranje poslovanja.

– Po svemu sudeći, Srbija se nalazi na dobrom putu kada je inoviranje poslovanja u pitanju. Pandemija nije značajno usporila razvoj i međunarodnu saradnju Srbije, jer su uloženi veliki napori da se održi kontinuitet u privrednom razvoju – navedeno je u izveštaju, a saopšteno iz predstavništva WBAF-a u Srbiji.

Pohvaljeno je i uvođenje u školski program predmeta kao što je programiranje, uz objašnjenje da taj potez stvara generaciju ljudi koji će lakše moći da se spreme za poslove budućnosti.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati dobijeni istraživanjima privrednika različitih industrijskih grana iz 81 jedne zemlje sveta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here