Veći deo građana pitao se zbog čega mera obaveznog nošenja maski nije uvedena svuda u Srbiji, a ne samo u “kriznim gradovima” u kojima je proglašena vanredna situacija. Kako smo ovih dana na udaru visokih temperatura, ono što mnoge interesuje jeste da li je bezbedno kupati se u bazenu.

“U ovom trenutku nije nebezbedno, ukoliko se održava fizička distanca. Bitno je da se pridržavaju toga, da se ne pravi gužva u bazenu i da se oni higijenski održavaju” – kaže dr Janković.

Istakao je da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

“Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne” – ukazao je imunolog u gostovanju na TV Prvoj.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

Janković je ponovio i da ne znači da osoba koja ne spada u rizične grupe, ne može da oboli od kovida-19.

“Potpuno zdrava i mlada osoba može da ima neke faktore predispozicije na težu kliničku sliku ili opasniju infekciju koji nisu odmah vidljivi” – naveo je on.

Na pitanje da samo skener pluća daje pravu sliku o stanju pacijenta, Janković kaže da u nekim slučajevima testovi mogu da budu lažno negativni, na kraju bolesti ili u njenom punom jeku, kada je virus već sišao u pluća, te da u takvoj situaciji skener ukazuje na karakteristične promene na plućima i daje informacije da li je kovid prisutan.

Ukazao je da skup više parametara daje pravi pregled stanja.

“Kombinacija laboratorijskih, kliničkih, epidemioloških parametara daje nam najpouzdaniji put ka dijagnozi” – rekao je Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here