Sigurno srećete ljude koji nose maske na licima dok se voze automobilom. Možda ste baš vi jedni od tih, a evo šta stručnjaci kažu – da li to treba da radite?

Stručnjaci kažu da ako ste sami u automobilu, ne treba da nosite masku. Situacije koje tokom vožnje zahtevaju primenu ove mere zaštite su sledeće:

– ako ste bolesni i niste sami u automobilu;

– ako se vozite da ljudima koji nisu iz vaše najuže porodice, odnosno sa kojima ne živite pa ni ne znate u kakvom zdravstvenom stanju mogu da budu.

– ako prelazite kraći put pa ne želite da skinite masku da biste je ubrzo ponovo stavili. Time sprečavate mogućnost i da je kontaminirate prljavim rukama. Stručnjaci nikako ne savetuju stalno skidanje i stavljanje maske;

– ako se osećate sigurnije sa maskom.

Naravno, masku u kolima treba nositi i ako se na mestu suvozača nalazi osoba u rizičnoj grupi od korona virusa kako biste je time zaštitli.

Maske, međutim, mogu da smanje vaše vidno polje pa bi uvek trebalo uzeti u obzir potencijalne rizike i koristi od upotrebe maski i uporediti ih. Stručnjaci predlažu i da na automobil gledate kao na produžetak svog doma, odnosno da se pitate da li u kući nosite masku? Verovatno ne, osim ako vam, na primer, ne dođe majstor za električne instalacije pa činite to iz predostrožnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here