Uprkos vanrednim okolnostima izazvanih pandemijom virusa korona, izdavačka delatnost Gradske biblioteke Čačak koja svake godine prati manifestaciju Disovo proleće, i u smutnoj 2020. godini nastavila je vrsnu tradiciju objavljivanja. Izašla su tri vredna izdanja: 51. broj lista „Disovo proleće”, knjiga izabranih pesama Rajka Petrova Noga „Vran gavran Dis” i katalog izložbe „Molitva za Nedremano Oko” Dušice Brković, čime je ne samo stoprocentno ispunjen izdavački plan, već je potvrđena žilavost opstajanja u nepovoljnim vremenima za izdavaštvo i kulturu uopšte.

Biblioteka je ovog Proleća objavila 51. broj lista „Disovo proleće” koji su uredili dr Bogdan Trifunović i Tanja Vuković. Nastavljajući dobro utabanu stazu i tradiciju časopis u novom broju donosi priloge o dobitniku Disove nagrade za 2020. godinu – Rajku Petrovu Nogu. Uz biografiju laureata i izbor iz poezije, dolazi intervju „Pesničko pojanje u četinarskoj crkvi pod nebesimaˮ koji je uradila Tanja Vuković, a članovi žirija za Disovu nagradu su kraćim tekstovima doprineli boljem razumevanju odluke o izboru ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade. Kao i svake godine, jedan segment lista posvećen je životu i stvaralaštvu Vladislava Petkovića Disa, a u okviru njega objavljen je članak o prvom posthumnom izdanju Disovih pesama, kao i tekst o Disovom liku kao inspiraciji za umetnike. Ovogodišnje „Disovo prolećeˮ sadrži i prošlogodišnju besedu Đorđa Sladoja i Slovo o poeziji, kao i rezultate konkursa za Nagradu „Mladi Dis”, esej o Disu i literarne radove. Broj zatvara Letopis koji svedoči o bogatoj delatnosti Gradske biblioteke u periodu između dve manifestacije. Za 51. broj „Disovog proleća” pisali su prof. dr Jovan Delić, dr Nedeljka Bjelanović, Đorđe Nešić, Aleksandar Laković, Olivera Nedeljković, mr Marijana Matović, dr Bogdan Trifunović, Dubravka Ilić i Nikola Peulić.

Knjiga izabranih pesama „Vran gavran Dis” Rajka Petrova Noga objavljena je kao 45. publikacija u ediciji „Knjiga gostaˮ u okviru koje se po tradiciji objavljuju izabrane pesme laureata. Izbor pesama uradio je sam autor, a pogovor za knjigu u kome se između ostalog kaže da  je „zbirka Vran gavran Dis kocipirana i kao pozdrav i omaž Disu i kao koherentna pjesnička knjiga sastavljena iz tri cjeline, i kao vrednosno visoko postavljeno i ostvareno djelo sa kojim se može izaći pred jednog Disaˮ, napisao je prof. dr Jovan Delić. Izdanje koje je uredio dr Bogdan Trifunović sadrži više od 70 pesma koje prate Nogov opus tokom poslednje četiri decenije.

Gradska bibliteka „Vladislav Petković Dis” na završnoj večeri Disovog proleća već više od 30 godina priređuje izložbu posvećenu dobitniku Disove nagrade koju prati i katalog. „Molitva za Nedremano Okoˮ, ovogodišnju izložbu i katalog, potpisuje bibliotekar Dušica Brković. Katalog sadrži sažetu biografiju i fotografije na kojima su zabeleženi trenuci iz književnog života Rajka Petrova Noga, popis njegovih zbirki poezije i knjiga izabranih pesama objavljenih od 1967. do 2020. godine, selektivnu bibliografiju i literaturu o stvaralaštvu laureata.

Za dizajn svih ovogodišnjih publikacija pobrinuli su se akademski grafičar Zoran Jureš i dizajner Milenko Savović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here