Voda neverovatnog kvaliteta koja izvire na samom vrhu planine Maljen u sebi sadrži ogromne količine magnezijuma (113,1 miligrama po litru) i, nećete verovati, zanemarljive količine soli (0,5), što je čini gotovo lekovitom. Ako se uzme da je u njoj visok sadržaj kalcijuma (18) i da poseduje idealnu ph vrednost (8,3) onda je to pokazatelj da se radi o fantastično kvalitetnoj mineralnoj vodi. Stručnjaci tvrde da je po svojstvima jedna od najkvalitetnijih na Balkanu. Brojni su svedoci koji ističu da posle konzumiranja samo nekoliko boca prestaju grčevi u nogama, i gubi se glavobolja. Flašica vode umesto tablete za glavu, jednostavno.

Znalci opisuju da je za to zaslužna velika količina magnezijuma koja utiče na cirkulaciju i krvne sudove, što je poznato. Drugi razlog je skoro nulta količina natrijuma odnosno soli, što je odlično za sve koji imaju visok pritisak.

Izdan je na brdu iz kojeg ključa voda puna magnezijuma, a fabrika na samom izvoru.

,,Postoje samo dve vode koje imaju veći procenat magnezijuma. Ali ako na 200 miligrama magnezijuma imate 120 miligrama soli po litru onda vam je sve jasno. Zamislite da u flaši vode popijete kašičicu soli, ili je bolje flašica vode umesto praška za glavu” kaže Radojko Milinković koji je na svojoj očevini sagradio punionicu.

I dodaje:

,,Mnogi stručnjaci bili su iznenađeni kada sam im odneo vodu na analizu. Hteo sam da je uvedem u kuću pošto sam renovirao očevu. Odmah su mi rekli: ili puni ili pravi banju. I stvarno šteta je da ovo zdravlje odlazi u potok, krenuo sam da gradim postrojenje za punjenje i počeli smo ovih dana da flaširamo vodu. Svi su me kritikovali zašto sam u sred planine napravio fabriku, u nedođiji. Ali hteo sam da bude na izvoru. I evo iz izvora ide u flaše (VIDEO), bez ikakvih hemikalija, dodavanja bilo čega. I šta da vam kažem: ja je pijem otkako sam se vratio da živim ovde. Dođite da mi izmerite pritisak, na nivou 120/78, možda retko kad se iznerviram je 125/80. Šta to govori, da je u stvari voda ključ. A ova nema soli. Dolaze ljudi sa balonima, imam prijatelja iz Beograda redovno stiže sa kanisterima da natoči po sto litara. A profesor je sa fakulteta i radio mi elaborat” – priča Radojko.

Gvozden Nikolić: Verujem Radojku, ovo je doneo na grbači iz belog sveta

Danas je krenulo punjenje litarskih boca i mnogi će se iznenaditi. Zaštitni lik koji se nalazi na čudesnoj maljenskoj vodi je Gvozden Nikolić, koji je na neki način i otkrio Radojkovu vodu na vrhu Maljena.

,,Tačno je, pristao sam, i odmah da kažem da sam to učinio prijateljski, od ruke što bi rekao naš narod. Verujem čoveku koji je tako nešto napravio na svojoj dedovini i očevini. Bio sam zadivljen onim što je sagradio, i što je u ovu nedođiju uložio sve što je na grbači stekao radeći po belom svetu. Siguran sam da je voda vrhunska jer je i sam koristim i osećam da će to uskoro biti svetilište gde će mnogi ići po dozu zdravlja u tu čudesnu planinsku apoteku. Porastao sam na tim planinama i verujem tim ljudima. Znate li da je samo u tom selu uvek odziv na mobilizaciju bio 100%. I jedino tu nikada nijedan seljak nije dugovao za porez. Ima još jedan veliki razlog, to je srpska voda sa srpske planine i jedan od retkih izvora koji nije u prodat. Znam da bije veliku bitku da se probije na tržište koje je okupirano raznim vodama gde niko pojma nema ko su vlasnici! Ovde je Radojko, častan čovek, planinac sa Suvobora i Maljena! Ovo je moja skromna pomoć. Dakle umesto praška za glavu voda od koje ne bole ni glava ni noge i zato što je srpska – Gvozden Nikolić.

Ono što je blagodatna priroda ponudila, sabralo je i uobličilo privredno društvo „Kristal fild” („Crystal field”) osnovano 2013. godine sa sedištem u Požegi. Osnovna delatnost firme je proizvodnja prirodne, negazirane mineralne magnezijumske vode vrhunskog kvaliteta. Fabrika se nalazi na padinama planine Maljen, na tromeđi opština Požega, Gornji Milanovac i Valjevo. Pogon je na prostoru sela Tometino Polje i Bogdanica, desetak kilometara severozapadno su Divčibare a na približno istoj udaljenosti na istoku varošica Pranjani, a od Beograda fabrika je udaljena 124 kilometra.

Izgradnji su prethodila detaljna hidrogeološka istraživanja zemljišta i podzemnih voda i ta ispitivanja su utvrdila a nadležno ministarstvo Republike Srbije potvrdilo da se radi o prirodnoj mineralnoj vodi hidrokarbonatnog magnezijumskog tipa, temperature od 11,5 do 14,8 stepeni.

Fabrika i proizvodni pogon izgrađeni su po svim hasap standardima, a sam objekat je projektovan i izgrađen tako da zadovoljava sve uslove energetske efikasnosti i jedna je od retkih građevina te namene koja poseduje energetski pasoš.

Kristal voda je vrhunskog kvaliteta, karakteristična po visokoj koncentraciji magnezijuma i veoma niskom sadržaju natrijuma.

Mala količina natrijuma znači da ove vode svi mogu piti u željenim količinama. Bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom, oboleli od dijabetesa, osobe na dijetetskim programima za smanjenje telesne mase.

Kao prirodna mineralna voda, sa takvim odlikama, preporučuje se i sportistima i rekreativcima, rekonvalescentima, trudnicama i ženama koje doje, ljudima koji se bave stresnim poslovima, pušačima, ljudima što konzumiraju alkohol i onima koji žive u zagađenim sredinama, osobama svih uzrasta.

Sastav vode su potvrdili Institut „SGS” iz Frezenijusa u Nemačkoj, „Zavod za javno zdravlje iz Čačka, Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” u Beogradu.

Ovo je izolovano područje, daleko od saobraćajnica i drugih zagađivača, objekat ima 1.113 kvadrata. Poseduje samostalnu trafo stanicu od 400 KW, sistem za aktivno korišćenje solarne energije preko solarnih kolektora za grejanje vode, izgrađena je prva faza za korišćenje obnovljivog izvora energije iz zemlje preko toplotnih pumpi.

U hali ima prostora za još dve proizvodne linije. Kompletno je opremljena fizičko – hemijska laboratorija sa opremom nabavljenom u Nemačkoj, kao i mikrobiološka laboratorija.

Kapacitet proizvodnog pogona je 46.000 litara na dan. Firma ima 16 zaposlenih.

„Kristal fild” je u većinskom vlasništvu Radojka Milinkovića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here