Predsednik Udruženja proizvođača malina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je rod malina ove godine u Srbiji manji do 50%, a da otkupljivači nude samo za 10-15 dinara veću akontnu cenu nego prošle godine, od 190 do 200 dinara za kilogram.
On je za Betu rekao da se malina u maloprodaji i na pijacama prodaje po cenama iznad 500 dinara, pa da prodavci i preprodavci enormno zarađuju na račun proizvođača.
– Nije normalno da preprodavci podignu veleprodajne cene za 150 odsto i da zarade 300 dinara po kilogramu samo zato što su maline kupili od proizvođača i upakovali u plastične posude – rekao je Radović.
On je rekao da otkupljivači prilikom preuzimanja tog voća obračunaju akontnu cenu, a novac i ako kasnije ima doplate isplaćuju tokom cele godine, a pojedini su pre mesec dana završili isplatu maline prodate prošle godine.
– Maline bi u otkupu na veliko trebalo da koštaju bar 230-240 dinara po kilogramu i da rod nije prepolovljen nevremenom i poplavama u centralnoj Srbiji, u Arilju i Ivanjici gde je centar proizvodnje malina – rekao je Radović.
Dodao je da su proizvođači kojima su maline uništene nevremenom u gubitku i da cena bude i 240 dinara koja bi, kako ocenjuju, bila “realna”.
– Hladnjače će ove godine ostati poluprazne. Otkupljivači, vlasnici hladnjača su uvek tvrdili da cenu malina određuju ponuda i tražnja i sada je prilika da ponude tako formiranu cenu – rekao je Radović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here