Ambasada SAD u Beogradu saopštila je danas da s pažnjom prate dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Iz te ambasade saopštavaju i da su duboko zabrinuti zbog pojave nasilja.

“Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije”, navodi Ambasada SAD u saopšenju.

Dodaju, međutim, da su sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje u osnovi svake demokratije, te da je i Amerika zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira.

Zabrinutost i debata o suštini ovih stvari u Srbiji i drugde u svetu – o tome kako da jedna zemlja sačuva svoj narod pred najsmrtonosnijom pandemijom našeg vremena – su ozbiljna stvar i moraju biti deo smirene i razložne rasprave na nacionalnom nivou, navodi se u saopštenju.

“Da bi se pokrenuo ovakav dijalog u Srbiji, potrebno je slobodno medijsko okruženje i reforme u oblasti vladavine prava”, zaključuje Ambasada SAD.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here