Povodom aktuelne društveno – političke kao i bezbednosne i zdravstvene situacije u Srbiji naročito u protekla dva dana, GG „Ivan Ćalović” obratila se javnosti grada Čačka sledećim saopštenjem:

1. Pre svega, smatramo da je aktuelna vlast sprovodeći potpuno neregularne i nameštene izbore u vreme svetske pandemije apsolutno doprinela pogoršanju zdravstvene situacije u Srbiji, a koja će tek pokazati svoje ugrožavajuće posledice po živote i zdravlje ljudi, kao i po dugoročnu neizvesnost stanovništva.

2. To je po našem mišljenju crvena linija koju je vlast prešla isključivo iz ličnih partijskih interesa, pokušavajući na perfidan način da prebaci odgovornost na građane, kao da su građani organizovali i sproveli nepotrebne izbore.

3. Iz tog razloga, najava ponovnog policijskog sata i ograničavanje kretanja građana je zaista granica strpljenja koja se ne može prihvatiti mirno, pa apsolutno podržavamo proteste koje građani izražavaju.

4. Ipak, analizirajući dešavanja na protestima ova protekla dva dana, zaključujemo da se opravdan razlog za okupljanja čestitih i nezavisnih građana, zloupotrebljava i od strane nekih nedefinisanih i sumnjivih aktera koji imaju potpuno druge motive za učešće u protestima.

5. Budući da je evidentno nasilje nad učesnicima protesta i imovinom, da se ne zna ko zapravo organizuje i primenjuje silu, da se nakon toga izveštava najčešće pogrešno, te da je očigledno da vlast ima i te kako upliv u negativne slike nasilja i demoliranja, jer nesumnjivo angažuje lica iz kriminogenih struktura, prinuđeni smo da jasno opredelimo naš odnos prema aktuelnim dešavanjima.

6. Dakle „narodni protest” koji je zakazan za danas u Čačku, bezrezervno podržavamo, jer smo protiv laži i obmana i protiv policijske brutalnosti, pa ćemo pozvati naše članove i simpatizere, kao i sve slobodoumne građane da se pridruže i uzmu učešća u iskazivanju nezadovoljstva.

7. Naglašavamo sa druge strane, da se u našoj sredini ne sme dopustiti akcija nasilja od strane provokatora, te da ćemo u tom pravcu preduzeti posebne mere koje imaju za cilj da ne dođe do primene fizičke sile, niti do uništavanja imovine, jer to naša grupa građana ne podržava.

8. Znači, protest i pokazivanje nezadovoljstva da, a kriminalno i rušilačko ponašanje ne, pa će zato i biti jedinstvena prilika da se građani Čačka pokažu u pravom svetlu i u pravom broju, te da se tradicionalna energija buntovnog Čačka predstavi na pravi način.

9. Ukoliko želimo da promenimo sistem kojim smo nezadovoljni, moramo se boriti na način koji nas razlikuje od onih koji organizuju i zastupaju taj nakaradni sistem.

10. Dragi sugrađani, pridružite se bez straha, iskoristite svoje ustavno pravo na proteste i ukoliko želite bolji život, pomognite da pokrenemo promene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here