Bolnica u Čačku proglašena kovid bolnicom: Dobijeno još 150 preko potrebnih kreveta, trenutno hospitalizovan 121 pacijent, desetoro na respirator
Čačak – Epidemiološka situacija u čačanskoj bolnici ocenjena je kao uznemirujuća, stoga je Ministarstvo zdravlja ovu zdravstvenu ustanovu proglasilo za kovid bolnicu. Pacijenti koji se trenutno u njoj nalaze, a nisu kovid pozitivni biće prebačeni na VMA i Klinički centar u Beogradu. Ostali pacijenti koji budu imali potrebu za bolničkim lečenjem, pomoć će moći da dobiju u bolnici u Gornjem Milanovcu. Na ovaj način dobijeno je još, preko potrebnih, 150 mesta.

„U protekla 24 časa obavljeno je 96 pregleda, od tih je njih deset primljeno u bolnicu po kriterijumima kovid pacijenata. U bolnici se trenutno nalazi 121 ležeći pacijent, od toga je njih desetoro priključeno na respirator. Dva pacijenta su preminula, i obavljen je jedan transport za Beograd. Ono što je ohrabrujuće, počelo je otpuštanje pacijenata iz bolnice i za sada je otpušteno ukupno njih šest“, izjavio je Branko Jovanović, načelnik Infektivnog odeljenja čačanske bolnice.

Šef Radnog tima za praćenje i širenje korona virusa na teritoriji grada Čačka, dr Mihailo Luković, rekao je da će u čačansku bolnicu u toku dana stići između 10 i 14 novih respiratora, kao i da će Ministarstvo zdravlja u ovu ustanovu uložiti dva miliona dinara. Sva oprema i nakon korona virusa ostaće u čačanksoj bolnici.

„Rotari klub zajedno sa gradom Čačkom ušao je u realizaciju nabavke mašine za PCR testiranje. Nije zabeležen rast u broju prijema i obelelih. Narednih dana može se očekivati povećan broj osoba na respiratoru, kao i broj umrlih jer je to posledica bolesti. Međutim, ono što dolazi ima zaravnjen pik, koji će početi da opada. Očekujem da će krajem iduće nedelje biti zabeležen veliki pad broja zaraženih, jer je proglašenje vanredne situacije u Čačku dalo rezultate“, istakao je Luković.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here