Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Republike Srbije na usvojila je Odluku o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti na teritoriji Grada Beograda. Petak je po mnogim parametrima bio najtragičniji dan od početka borbe sa kovidom 19. Broj aktivnih slučajeva 3.639.

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže za RTS da je, nakon dramatične noći između četvrtka i petka kada je preminulo 10 pacijenata, situacija u bolnici u tom gradu nešto bolja.

Hospitalizovano je 309 pacijenata, tokom noći bilo je 40 prijema. Na respiratorima je pet pacijenata na mehaničkog ventilaciji i tri na neinvazivnoj.

Kaže da je u poslednja 24 sata došlo do dva egzitusa (smrtna slučaja), a jedan pacijent je transportovan za Niš.

“Ove cifre ohrabruju, mi nastavljamo borbu istom žestinom, moramo da budemo u 100 odsto borbenoj gotovosti”, rekao je Đerkel.

Prema njegovim rečima, kovid odeljenje u Sjenici je zatvoreno, a nastavljaju da rade sve četiri kovid ambulante. Svi pacijenti iz Sjenice su u bolnici u Novom Pazaru.

“Prema rečima direktora tamo se primećuje blagi pad broja pregledanih pacijenata. Juče u sve četiri kovid ambulante pregledano 175 pacijenata. Daleko smo od dobrog stanja ali svaki milimetar napred znači”, rekao je Đerkel.

Dodaje da je u Tutinu za sada pod kontrolom: “Nije tako crno kao što smo mislili, nemamo pritisak pacijenata odande.

“Ne daj bože i da se desi nešto, imamo alternativu i kapacitete i da primimo još pacijenata iz Tutina i Sjenice”, rekao je Đerkel za RTS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here