Na današnji dan pre pet godina, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice pokušano je ubistvo tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Napadači nikada nisu uhapšeni i procesuirani, podseća RTRS.

Foto: Gettyimages

Vučić je 11. jula 2015. godine zasut kamenicama i drugim predmetima, a masa je, uzvikujući “Alahu ekber”, nasrnula na obezbeđenje u pokušaju da stigne do njega.

Nakon polaganja cveća na centralno spomen-obeležje, Vučić je zasut kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih grobova, upaljačima, flašama i drugim predmetima, uz psovke, opštu galamu i povike: “Ubij četnika”.

Kako piše RTRS, zahvaljujući svom obezbeđenju i pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Vučić je izbegao linč.

Predmeti su leteli sa svih strana iz okupljene mase.

RTRS navodi da je, kao i mnogi drugi slučajevi u BiH, predmet “Vučić” završio nerasvetljen u nekoj fioci kod istražnih i pravosudnih organa BiH, a do danas niko nije optužen, niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbednost skupa i ličnosti nije smenjen, niti podneo ostavku.

Inicijativa za smenu tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Vilića je odbačena.

Vilić je 1. jula te 2015. godine posetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbednosnim procenama vezanim za taj skup.

Pokušaj ubistva današnjeg predsedika Srbije u Potočarima i višegodišnje odsustvo bilo kakave reakcije bošnjačkih političkih struktura u Sarajevu, već pet godina baca tamnu mrlju, kako na bošnjačku politiku tako i na organizaciju tradicionalne komemoracije, ocenjuje portal RTRS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here