Srbija je ovih dana na nogama, nakon objave majke koja je dobila odbijenicu za svoje peto dete za roditeljski dodatak jer je iznad „propisane granice“ po zakonima naše zemlje. Na sastanku sa ministarskom Slavicom Đukić Dejanović u septembru 2019. godine održanom u Vladi Republike Srbije, prezentovan je projekat crtanog filma „Srećkovići“, koji govori o porodici sa petoro dece, a koji je osmišljen sa željom da se probudi svest građana Srbije koliko je višedetna porodica vrlo važna kategorija društva.

“Resornom zaduženom ministarstvu predočili smo činjenice da petorođena deca u porodici nemaju nikakve povlastice u Srbiji. Vaš odgovor je bio da ne možete da podržite ni crtanin film u kome je radnja bazirana baš na fokusu porodice sa petoro dece, kao ni zakonsku regulativu koja bi podsticala rađanje petog deteta jer Vi kao lekar poštujete Svetsku zdravstvenu organizaciju koja ne preporučuje ženi da rađa više od četvoro dece” kazao je predsednik pokreta “Tri plus”, Vladica Gavrilović.

U otvorenom pismu pokreta “Tri plus” upućenom kabinetu Slavici Đukić Dejanović, kao i resornom ministarstvu postavljena su dva pitanja:

Zašto od septembra prošle godine niste ništa preduzeli?

Da li i dalje kao lekar poštujete preporuke Svetske zdravstvene organizacije ili preporuke predsednika Srbije, čiju smo podršku dobili?

Zahtevamo hitnu izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji bi obuhvatio i ovu kategoriju društva.

“Ako ne slušate ni Vaše nadređene onda slušajte svoje pretke i pogledajte porodične albume. Videćete kako su naše bake srećne na slikama sa svojom decom. Na tim slikama nikada nije ispod petoro, šestoro, sedmoro dece oko svoje majke. Tada su deca bila mnogo srećnija, a Srbija bogatija”, zaključio je Gavrilović.

Pokret za decu Tri plus je od svog osnivanja predložio Zakon o statusu velikih porodica koji bi takođe u velikoj meri rešio probleme svih višedetnih porodica u Srbiji.
U nadi da ćemo uskoro porodice sa troje i više dece u Srbiji posmatrati kao nacionalne heroje.

4 KOMENTARA

  1. I ja imam cetvoro dece ali su porasli najstariji ima 18 ostali maloletni. Ja smatram da zena koja rodi 4 dece treba da ima dozivotnu penziju jer smatram da smo zasluzile.

  2. Mene su odbili 2017 godine jer je 5 dete,a nije mi jasno,za novcanu pomoc nema pravo nizasta,a za pomoc u odelu,hrani,vrtic tu ima pravo. Prvo dete rodjeno 94 godine,potom radjam 3-jke 2000,posle 17 godina rodim jos jedno dete 2017,koje nema nikakva prava sem vrtica. A kad podje u skolu,moram kupovati sve kao za prvo dete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here