U opštoj bolnici Užice smešteno je ukupno 318 pacijenata suspektnih na Covid 19, od toga je 19 na respiratorima. Iz užičke zdravstvene ustanove kažu da ima dovoljno opreme. Za stanovništvo i dalje najvažnija preporuka, ali i obavezna propisana mera od strane nadležnih, je nošenje zaštitne maske.

Zbog pogoršane epidemiloške situacije u Užicu je pre nedelju dana proglašena vanredna situacija, i donete su mere zaštite. Nošenje maski u gradskom prevozu, taki vozilima, kozmetičkim salonima, tretanama,  i drugim zatvorenim prostorima, kao i fizička distanca od dva metra, neke su od obaveznih mera. Proveravali smo danas na ulicama Užica koliko se grđani pridržavaju ovih mera. Većina ispitanika je saglasna da su maske dobar način preventive, kao i da bi trebali svi da ih nose.

Pored fizičkog, stručnjaci kažu, ništa manje nije važno ni očuvanje mentalnog zdravlja za vreme epidemije. Problem ne treba negirati, ali ni stvarati paniku, kaže za naš portal dr Petar Ristović, psihijatar i psihoterapeut iz „Psiho arta“:

-U trenutku kada svakodnevno dobijamo različite informacije, vrlo je važno te informacije soritrati i u datoj situaciji napraviti prioritete u životu. Zato treba da nosimo maske, posebno u zatvorenim prostorima, eventualno rukavice, razmak. Moramo prihvatiti realnost i biti spremni i na tu mogućnost zaražavanja bolesti, koja nije uvek fatalna, i da se trudimo da „ne pravimo slona od miša“

Naš sagovornik ističe da je najvažnije verovati u snagu sopstvene adaptacije kao ljudske vrste:

-Bilo je i ranije epidemija i pandemija, ovo nije prva, bilo je i biće, međutim mi smo kao vrsta sposobni da sve to prevaziđemo. Moramo da verujemo u ljude i nauku, da budemo optimisti i da se nadamo da će i ovo sve uskoro proći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here