Javni dugovi zemalja širom sveta ubrzano se gomilaju jer vlade nastoje da obezbede sredstva za saniranje ekonomske štete izazvane pandemijom korona virusa i za privredni oporavak putem emisije duga, davanjem kreditnih garancija kompanijama i drugim sredstvima.

Najveći dug među državama sveta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan sa udelom duga u ekonomskom proizvodu od 283%, prema podacima sa portala US Debt Clock.org.
Američki državni dug trenutno je težak 26,5 mlrd USD dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5% BDP-a.
S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 mlrd USD, dok je vrednost domaćeg proizvoda oko 4,3 mlrd USD , zbog čega se “zemlja izlazećeg sunca” smatra najzaduženijom na svetu.
Kina, druga najveća svetska ekonomija vredna približno 13,7 mlrd USD, ima dug od oko 7,3 mlrd USD, koji čini 53% BDP-a.
Kada je reč o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 mil USD, što čini 220% BDP-a.
Sledi Italija sa dugom od 3 mlrd USD, koji je jednak kao 158% BDP-a, prati je Portugalija sa koeficijetnom duga prema bruto proizvodu od 156% a, na opšte iznenađenje, u ovom društvu se nalazi i Belgija sa udelom duga od 128% u BDP-u.
Lokomotiva evropske ekonomije, Nemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6% BDP-a, francuski dug je premašio vrednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116%, a slična je situacija i sa Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5% BDP-a.
Prema podacima sa ovog portal, koji u realnom vremenu prati promene stanja dugova 30 svetskih država, najniže učešće javong duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7%, odnosno 19,3%, respektivno.

1 KOMENTAR

  1. Malo se ste pogrešili u prevodu.. 26.5 biliona dolara.. Kad već pišete i bavite se ekonomijom, ne frljajte se sa ciframa..
    Ispada da Ameri imaju istu ekonomiju kao benda Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here