Svetska zdravstvena organizacija pozvala je u martu vlade širom sveta da podrže proizvodnju zaštitne opreme u borbi sa koronavirusom. U tome je najdalje otišla Kina, čija je proizvodnja maski danas 30 puta veća nego pre pandemije. Kina sada izveze više od milijardu maski svakog dana, a maske prave čak naftne i automobilske firme.

Dok je koronavirus u februaru divljao Kinom i dok su se lekari iz čitave zemlje borili za živote u Vuhanu, ljudi su retko napuštali svoje domove, a masovno je obustavljana proizvodnja i zatvarane su fabrike. Sve, osim onih za prozivodnju maski, zaštitne opreme i lekova.

Do trenutka kada je koronavirus probio Kineski zid i izlio se svetom, Kina je već uspostavila sistem koji joj je omogućio da dominira svetskim tržištem zaštitne opreme.

Postojeće fabrike radile su u tri smene, a Peking se hvalio da je napravio novu fabriku maski za samo šest dana. Već u februaru, u jeku kineske epidemije, proizvodnja maski u Kini povećana je 12 puta.

I pre pandemija, Kina je izvozila više respiratora, maski i druge zaštitne opreme, nego sve ostale zemlje sveta zajedno. Ali brojke su prethodnih meseci dostigle neslućene visine.

Prema podacima kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kina je od početka marta do kraja maja izvezla više od 70 milijardi maski. Poređenja radi, čitav svet, uključući i Kinu, tokom 2019. godine proizveo je 20 milijardi maski.

Država podržala proizvodnju

U svemu tome veliku ulogu imala je kineska vlada. Država je pružala pomoć prilikom otvaranja novih kompanija za proizvodnju i izvoz maski, davala podsticaje i povoljne kredite.

Istovremeno, kineske bolnice kupovale su domaće, prateći pravila vlade. Primera radi, u Sičuanu i još nekoliko kineskih provincija, samo najveće bolnice mogu da uvoze pojedinu opremu, dok bolnice nižeg nivoa mogu da kupuju samo kinesku robu, piše Vašington post.

Da su maske nova nafta, otkrili su i u kineskoj državnoj petrohemiji. Naftna kompanija Sinopek tesno je sarađivala sa Komunističkom partijom Kine na uspostavljanju fabrike koja sada proizvodi materijal neophodan za proizvodnju maski i respiratora.

Oko 600 inženjera i radnika za 35 dana i noći napravilo je fabriku čija bi izgradnja u normalnom vremenu trajala godinu dana. Sinopekova fabrika sada može da proizvede dovoljno materijala za 18 miliona maski dnevno.

Automobili pod ručnom, maske punim gasom

Maske bi mogle da budu novo pogonsko gorivo i za proizvođače automobila. U trenutku kada su prodaja i proizvodnja vozila širom planete pod ručnom kočnicom, jedna kineska automobilska kompanija beleži rast.

Prognoze kažu da će BYD zabeležiti porast prihoda od 560 odsto, ali ne zbog prodaje automobila već zbog novog pogona za proizvodnju maski.

U godini u kojoj se predviđa da će Kina biti jedna od retkih ekonomija u svetu koja će zabeležiti rast, više od 67.000 kompanija registrovalo se u Kini da proizvodi ili trguje maskama.

Mnogi, međutim, nisu mogli da ispune standarde u pogledu kvaliteta, pa je posle pritužbi iz nekoliko zemlja, kineska vlada počela stogo da kontroliše zaštitne proizvode koji se izvode.

Svet, međutim, sada dok diše pod maskom, izgleda da nema drugi izbor već da zaštitu od koronavirusa potraži tamo odakle je virus krenuo – u Kini, koja je još jednom opravdala nadimak “svetske fabrike”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here