Kompanija koja je prethodnih godina uspešno sprovela inovacione projekte sušnice za barute i eksplozive i razvila komoru za testiranje municije, ovoga puta razvija tehnologiju visokotemperaturne toplotne pumpe (HTHP) voda–voda, koja bi mogla da radi na temperaturama hlađenja u opsegu od 30 do 80°C, a u režimima grejanja od 80 do 160°C. Ova tehnologija će moći da se primeni u svim granama industrije gde se pojavljuje otpadna toplota.

Alfaco Inženjering uobičajeno se bavi projektovanjem i izvođenjem termotehničkih instalacija (grejanje, hlađenje, klimatizacija i ventilacija). Kao kompanija koja je veoma dobro pozicionirana na tržištu, već dugi niz godina teži ka tome da razvije nove tehnologije i ponudi nova rešenja za postojeće izazove u različitim industrijama.

Mihailo Jović, rukovodilac razvoja, objasnio je šta je HTHP pumpa i na koji način radi:

– Visokotemperaturna tolpotna pumpa (HTHP) voda–voda je pumpa koja bi mogla da radi na temperaturama hlađenja u opsegu od 30 do 80°C, u režimu grejanja od 80 do 160° C. Sistem funkcioniše kao i svaki klima–uređaj ili frižider: klima uzima toplotu iz prostorije i “izbacuje” je napolje. Što se HTHP pumpe tiče, tu se, uz pomoć kompresora, nepotrebna toplota podiže sa temperaturnih nivoa od 30 do 80°C na nivoe od 80 do 160°C. Mešavinom gasova u različitom zapreminskom odnosu, dobijaju se optimalni gasovi (freoni) za ovu namenu – kaže Jović.

On objašnjava da je ovaj projekat veoma izazovan, pre svega zbog toga što se koriste posebne vrste gasova (freona) koji su eksplozivni i zato su potrebni kompresori koji imaju drugačiju geometriju kompresionog prostora i drugačije termodiletacione karakteristike matrijala od kojih su izrađeni kompresioni elementi. Za tako nešto još ne postoje sertifikaciona tela u Srbiji. Međutim, tim koji radi na ovom projektu, spreman je da savlada ovakve izazove saradnjom sa Mašinskim fakultetom u Beogradu i departmanom za rashladnu tehniku.

– Ono što predstavlja veliku kočnicu kod razvoja projekta su testiranje i akreditovane laboratorije u Srbiji. Energetski troškovi kreću se u nivou od oko 500.000 dinara mesečno. Potrebno je više od dvanaest meseci testiranja da bi se uređaj ovakve namene mogao pustiti u prodaju. Takođe su potrebna sredstva za izgradnju infrastrukture za testiranje koja koštaju oko trideset miliona dinara. Ukratko, osnovni preduslov za razvoj projekta je izgradnja postrojenja za testiranje toplotnih pumpi, u skladu sa najnovijim evropskim standardima. Cilj nam je da postrojenje koriste i ostali proizvođači pumpi u Srbiji, kako bi dobili potrebne sertifikate. Nadamo se da ćemo uz pomoć NTP-a, Fonda za inovacionu delatnost i donacija međunarodnih organizacija, uspeti u našoj nameri – kaže Mihailo.

Primena ove inovacije biće moguća u industriji prerade hrane (klanice, mlekare, pivare), hemijskoj, mašinskoj, ali i u bilo kojoj drugoj industriji u kojoj postoji potreba za rešenjem problema otpadne toplote. Ono što je zanimljivo je da ovaj sistem otpadnu toplotu ne baca, nego je koristi u proizvodnji ciklično. Na taj način se smanjuje emisija CO2, jer su fosilna goriva najčešći izvor tople vode i pare koja se koristi za industrijske potrebe.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here