Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji. Karakteristična staništa su groblja i šumski kompleksi. Procenat zaraženosti je oko 20 odsto i ne odskače od prethodnih godina.

Gostujući u Jutanjem programu doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju rekao je da su zaraženi komarci u Beogradu registrovani u Banjičkoj šumi, Centralnom groblju, groblju Mali Zbeg, Topčiderskom groblju, levoj obali Dunava, na potezu od Pančeva ka Pančevačkom mostu, Kotežu, Obrenovcu i Banovom brdu.

Procenat zaraženosti je oko 20 odsto, što se ne razlikuje od prethodnih godina, rekao je Aleksić.

“Komarci su se ove godine pojavili sa zakašnjenjem i sad jure da nadokande propušteno jer i kod njih kuca biološki sat. Ženke moraju da se pare, da polože jaja a da bi polagale jaja potreban im je krvni obrok koji uzimaju od ljudi”, objasnio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, tokom proleća bili su nepovoljni ulovi za razvoj larvi komaraca. “Bila je jako sušna zima i kasna jesen tako da su rezervoari vode u kojima razvijaju bili suvi. Posle ovih kiša populacije su eksplodirale, kako kod rečnih i šumskih tako i običnih komaraca”, rekao je Aleksić.

Da bi se zaštitili od komaraca, Aleksić savetuje da se izbegava vreme kada su najaktivniji, u sumrak i rano jutro i mesta na kojima su najbrojniji kao što su obale reka, šumski kompleksi.

Za stanove se preporučuje upotreba tableta, a najjednostavnija je mehanička zaštita sa mrežicama, kaže dr Aleksić.

Najviše komaraca ima u priobaljima Save i Dunava i šumskim kompleksima oko grada. Ove godine znatno je manje šumskih komaraca, koji su agresivniji, a znatno više običnih.

Najaktivniji su kada je raspon temperature od 22 do 28 stepeni i kada je povećana vlažnost vazduha.

Od ove godine novi sektor u Gradskoj čistoći se bavi zaprašivanjem komaraca. Odlukom Kriznog štaba za borbu protiv kovid infekcije Zavod za biocide tretira komarce oko bolnica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here