Od pojave koronavirusa u Srbiji, u periodu od 26. marta do sada angažovano je i zaposleno 4.552 zdravstvenih radnika u 186 zdravstvenih ustanova, navode u Ministarstvu zdravlja.

U ovom Ministarstvu za Tanjug kažu da su u toku 2020. godine date saglasnosti i za zapošljavanje na neodređeno vreme za 2.394 zdravstvenih radnika, po osnovu upražnjenih radnih mesta zbog odlaska u penziju ili nekih drugih razloga, a u junu je nastavljeno i sa zapoššljavanjem najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih šškola u okviru projekta Ministarstva zdravlja pokrenutog prošle godine.

Foto: Pixabay

Tako je posao, specijalizaciju i doktorske studije do sada ukupno po ovom projektu dobilo preko 500 najuspeššnijih mladih lekara, sa prosekom 9 i 10, kao i 700 medicinskih sestara i tehničara sa odličnim rezultatom tokom šškolovanja.

Još 200 zdravstvenih radnika će uskoro dobiti šestomesečni angažman, koji će finasirati EU, zahvaljujući ugovoru koji su ovih dana poptpisali ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovic i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, sa ciljem da se povećaju kapaciteti Srbije za borbu protiv COVID-19.

Oni će biti angažovani u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” a za taj njihov šestomesečni angažman EU je opredelila oko milion evra.

– Očekujemo mlade lekare pre svega u zavodima za javno zdravlje na teritorijama gde su epidemijska žžariššta, a potom očekujemo mlade medicinske sestre i sve ljude koji su bez posla u ovom trenutku, da zajedničkim snagama pomognemo da se izvrši kontrola epidemije – rekla je direktorka “Batut” Verica Jovanović i pozvala je mlade da se jave na konkurse koji će biti raspisani.

Istovremeno podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) pokazuju da je u maju ove godine u odnosu na isti mesec prethodne ukupan broj zaposlenih zdravstvenih i socijalnih radnika veći za 1,2% (1.747 lica).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here