Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ovo je netaknuti biser Zlatibora: Ribničko jezero pleni svojom lepotom, prodornom tamno zelenom bojom i izutenim ribljim fondom (FOTO)

post-title


Koliko god puta da ste bili na Zlatiboru, ova planinska lepotica uvek ima sa čim da iznenadi. Na pola puta od centra ka Torniku, smešteno je Ribničko jezero - jedno od najlepših u ovom kraju. Nastalo je 1971. godine kada je na reci Crni Rzav podignuta brana, kako bi Čajetina i Kraljeve vode bile snabdevene vodom za piće. Iako veštačko, predstavlja pravu prirodnu oazu u kojoj svake godine uživa na hiljade posetilaca. „Zlatibor je izuzetno bogat vodama, čistim potocima i brzim planinskim rekama. Uz jezero u centru, Ribničko jezero jedna je od naposećenijih turističkih lokacija. Nalazi se na nadmorskoj visini od 969 metara, a njegova dužina je oko 2.000 metara. Specifične prirodne lepote ovde zaista ostavljaju bez daha. Okruženo je bogatom četinarskom šumom, pa je boravak ovde pravo uživanje“, rekao je za RINU Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.
[caption id="" align="alignnone" width="800"] Foto: RINA[/caption]  
Jezero je tamno zelene boje, a dno je pokriveno tamnim kamenom što odsjaj vode čini još prodornijim. Ovaj biser Zlatibora, kako još nazivaju Ribničko jezero, pravi je raj i za ribolovce, jer u njegovim vodoma pliva obilje ribe. [caption id="attachment_102084" align="alignnone" width="1920"] Foto: RINA[/caption] „Sa razlogom nosi svoje ime, jer ovde se mogu naći pastrmka, klen, som i šaran. Pecanje je moguće uz dozvolu. Pošto se voda koristi za piće, kupanje u Ribničkom jezeru je zabranjeno. Odlično je mesto za rekreaciju i odmor, a u blizini su nalaze smeštajni kapaciteti, drvene brvnare koje su autentične za ovaj kraj. Često nam zameraju da je Zlatibor suviše komercijalizovan, ali ovde je ogromno prostranstvo, a  mogućnost za uživanje u netaknutoj prirodi zaista raznovrsna“, naglašava Živanović Sve lepote Ribničkog jezera, uskoro će se moći videti i sa visine, jer će upravo tu biti međustanica zlatiborske Gold Gondole. Nadmorska visina od 1000 metara i specifična ruža vetrova, čini ovaj planinski kraj izuzetnom vazdušnom banjom. U blizini se nalazi Ski centar Tornik, ali i brojni kulturno-istorijski spomenici koje vredi videti i posetiti.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar