Na račune više od milion zaposlenih u 235.372 preduzeća danas stiže 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara ili 155 evra, koje država isplaćuje u okviru novog paketa mera pomoći privredi.

Iz budžeta su za tu svrhu opredeljene 18,4 milijarde dinara.

Novac će dobiti novoosnovane firme, ali će njima sredstva, u visini od 120 odsto minimalca, biti uplaćena u septembru. Pravo na ovu pomoć imaju preduzeća osnovana u periodu posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, i za njih će biti otvoreni posebni namenski računi.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu automatski su prijavljeni za novi paket mera. Njima druga uplata sledi u septembru, a za jedan mesec biće im odloženi porezi i doprinosi na zarade.

U Savezu računovođa i revizora Srbije objašnjavaju da korisnici prethodne novčane pomoći moraju da održavaju broj zaposlenih u skladu sa tim uslovom do 31. oktobra, a oni koji prihvate nove isplate, do kraja ove godine.

– To je glavni razlog što većina preduzeća koja su koristila prvi paket mera sada kaže da neće koristiti ovaj novi – ističe Vesna Nešić, iz Saveza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here