Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Violinista visok preko dva metra sada krasi prestonicu ovog instrumenta: Delo srpskog reprezentativca u vajarstvu postavljeno u Pranjanima

post-title


Iako je korona virus otkazao najveću smotru violine u Srbiji, Saborske zastave će ipak  biti podignute u selu Pranjani. Ovo malo mesto podno Suvobora prošle godine okupilo je čak 50.000 ljudi, a u znaku violine je mnogo toga i ove godine.

„U  centru sela podignuta je letnja pozornica i postament  u čast violinistima koji će se ovde svake godine okupljati i deliti megdan. Skluptura je delo akademskog vajara  Bojana Grujić  reprezentativca  Srbije u vajarstvu, visoka je preko dva ipo metra i izrađena je u drvetu " kazao je predsednik Saborskog odbora  Dejan Kovačević.

Foto: RINA

Inače u subotu 15. Avgusta u centru sela  oglasiće se violine koje  će osvirati himnu Sabora ,,svilen konac". Program će biti maksimalno redukovan  uz poštovanje svih pravila bezbednosti zbog pandemije virusa.

,,Na letnjoj pozornici pojaviće se  prva violina Srbije Momir Jovanović  kao i vrsni umetnik Branko Ristić koji muziciranje na ovom istrumentu predaje  na prestižnom univerzitetu u Britaniji. Otpevaće se dve pesme koje su u međuvremenu na izvestan način proglašene himnom  u izvođenju Nemanje Kujundžić i Aleksandre Ristanović. Za kraj kratkog dvadesetminutnog programa odigraće se ,,kolo na distanci" koje će izvesti kud FRA a zamišljeno je da se igrači tog kud-a drže za odvezan pojas što im daje distance od skoro dva metra" kaže autor Sabora Gvozden Nikolić

Organizatori kažu da će se ovogodišnje simbolično obeležavanje  Sabora održati bez publike a saborašima je poslata poruka ,,vidimo se naredne godine u punom sastavu".

Inače Sabor violinista Sbije  za kratko vreme postao je prepoznatiljva manifestacija koja je okupila preko 50.000 ljudi. Na par kilometara gradi se i aerodrom za male letelice u Galopvićima, pa žće posetioci na sledeći Sabor violinista moći stizati i avionom.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar