Planina Kablar koja se nalazi na 15 kilometara od Čačka nebrušeni je turististički dijamant ovog kraja.  Bog nije štedeo kad je ovde prirodi delio lepotu, a svi planinari koji se odluče da pešače do vrha,  bivaju nagrađeni jedinstvenim pogledom na meandre Morave, srednjovekovne manastire skrivene u gustoj šumi i celu Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Ove godine, kad je korona virus većinu Srba prinudio da ostanu u zemlji, ova planinska lepotica beleži rekordnu posećenost. Hiljade ljudi sedmično prođe preko pešačkih staza na planinama u blizini Čačka.

„Pre nekoliko godina urađen je vidikovac sa kog se pruža veličanstven pogled na meandre Morave, a oko 70 kilometara planinarskih staza je obeleženo na Kablaru, Ovčaru i Kamenoj Gori. Uređena je i info tabla u centru Ovčar Banje gde se mogu dobiti sve bitne informacije kad posetioci krenu u obilazak. Ovo je izuzuzetan teren, upotpunjen  brojnim turističkim sadržijama poput vožnje katamaranima, planinaranjem, obilaskom manastira, ali i nesvakidašnjih priordnih lepota poput Banjskog potoka“, izjavio je za RINU, Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Veliki broj posetilaca ove godine inicirao je i nekoliko akcija spasavanja. Gorska služba reagovala je pet puta, a poslednji put sa nepristupačne lokacije spasioci su na sigurno smestili osam srpskih turistkinja.

„Svako kretanje u prirodi nosi sa sobom određeni rizik, i zato planinari moraju da budu svesni terena i svojih mogućnosti. Dešavalo se da majka krene na pešačenje sa dvoje dece u papučama. Neophodno je da se pre svakog puta dobro informišete i adekvatno opremite, zatim da pratite planinarske markacije i vaš boravak u prirodi samo na taj način će biti potpuno bezbedan i nezaboravan“, kaže Nikolić.

Međutim, problem sa kojim su se posetioci planine Kablar suočili u prethodnom periodu jesu pogrešne markacije koje samoinicijativno postavlja iskusni planinar, a koje za neiskusne mogu biti itekako rizične.

„Ovih osam turistkinja nisu zalutale prateći njegove oznake, ali bilo je ranijih problema. Mi znamo o kom planinaru se radi i podnosili smo prijave, ali kako su nam reki nema osnoava za njegovo krivično gonjenje. Ono što je najvažnije za sve koji se odluče da posete Kablar prvi put. jeste da se informišu kako izgledaju prave markacije. One su kao i svuda u Srbiji označene crvenobelim krugom, a postavljene su na drveće, stubove ili pojedine objekte koji se nalaze uz stazu. Kao i da uvek pri ruci imaju napunjen mobilni telefon i broj spasilačke službe“, kaže Goran Nikolić.

Planina Kablar nalazi se na 889 metara nadmorkse visine i pravi je raj za planinare zbog staza koje mogu biti itekako zahtevne, a na koje se odlučuju najsmeliji. Jedna od najtežih svakako je staza koja vodi preko crkve Savine vode koja se nalazi u pećini na strmoj steni. Ukoliko se odlučite da baš tuda pešačite udružite se sa iskusnim planinarima i adekvatno se obujte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here