Rusija je odobrila prvu na svetu vakcinu protiv kovida-19, izjavio je predsednik Vladimir Putin, javljaju danas agencije iz Moskve sa naznakom „udarna vest”.

Vakcinu je razvio moskovski institut koji je utorak je dobio odobrenje ruskog ministarstva zdravlja, navodi Indipendent.

Putin je rekao kako zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere, javio je Sputnjik iz Moskve.

Prema izveštajima iz Moskve početkom avgusta, u glavnoj vojnoj bolnici Ministarstva odbrane ’Burdenko‘ obavljeni su završni pregledi dobrovoljaca na kojima je testirana vakcina, a pokazao se je da je kod svih razvijen imunitet na kovid 19, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane Rusije.

Putin je danas rekao da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme i zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini, ističući da je to „veoma važan korak za ceo svet”, navodi Sputnjik.

Predsednik je izrazio nadu da će i druge zemlje, sledeći Rusiju, napraviti vakcine protiv virusa korona i da će se na svetskom tržištu pojaviti dovoljno preparata koji će moći da se koriste.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu vakcinu za prevenciju infekcije kovid 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej” u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Prema izveštajima zapadnih medija, to „otvara put masovnom vakcinisanju”, iako se nastavlja finalna faza kliničkih ispitivanjima kojima treba da bude potvrđena bezbednost i efikasnost vakcine.

Brzina kojom Rusija ide u proizvodnji vakcine pokazuje odlučnost te zemlje da pobedi u globalnoj trci za efikasnim proizvodom, ocenjuje Reuters.

Međutim, to istovremeno izaziva strahove da bi Rusija prestižu države mogla dati prednost u odnosu na nauku i bezbednost vakcine.

On je zahvalio svima koji su radili na prvoj vakcini i istakao da je to veoma važan korak za ceo svet, navodi Sputnjik.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, a prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 20 miliona ljudi, a više od 739.000 umrlo.

Virus je prvo otkriven u Kini, u Vuhanu, krajem 2019. godine.

Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here