Čačak –Danas mnogi žive od berbe voća u letnjim mesecima, a nekada se taj težak rad nije ni naplaćivao. Okupljali bi se prijatelji, rođaci i komšije i tako pomagali domaćinima kod kojih je voće i povrće prispelo na berbu. Iako je taj običaj deo nekih starih, prošlih vremena, u jednom šljiviku na vrhu Kablara sabrana je moba od 25 ljudi koji su skupljali šljive padalice.

„Posla kod seljaka tokom cele godine ima koliko hoćeš. Ipak, najteže je u ovim vrelim mesecima. Puno mi je srce kad vidim pun šljivik, da su to sve prijatelji i rođaci koji su mi se našli onda kad je trebalo. Nepisano je pravilo da ako neko kod vas dođe na mobu, vi mu tom istom merom vratite. Ako je tako gledajući, ja ću se naraditi narednih dana“, kaže kroz osmeh domaćin Darko Topalović za RINU.

Foto: RINA

Ipak, ako se nekada i odlučite na mobu možda će džepovi biti prazni, ali zato će stomak biti pun.

„Berači mogu da eplate, ali ipak je mnogo lepše kad uz svoje najbliže oberete voćnjak. Za vreme kupljenja šljiva, na ražnju se okreće i prase pa kad se posao završi svi se gostimo. Nema lepšeg osećaja od toga i šteta što se to u srpskom narodu izgubilo“, kaže Darko.

Foto: RINA

Ovaj voćar zadovoljan je kako je rodila šljiva, jer prinosi po hektaru su oko 50 tona. Za dvadesetak dana sve to će završiti u rakiji prepečenici po kojoj je ovaj kraj izuzetno poznat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here