Leglo stršljenova sa više stotina ovih opasnih insekata uspešno je uklonjeno iz dečje sobe porodice Stojanović u Vladičinom Hanu, međutim nije bilo nimalo lako, u nekim trenucima i jako opasno.IZVOR: FACEBOOK/ VLADICA STANKOVIC

Akciju uklanjanja legla uspešno je obavio Vladica Stanković iz Udruženja “Poskok” iz Vladičinog Hana.

On navodi da je roj stršljenova formirao leglo u prostoru za roletnu na prozoru dečje sobe u porodičnoj kući Stojanovića.

Oni su to pokušali da sami reše, ali je već bilo previše insekata koji su bili spremni da čuvaju i brane svoje leglo.

“To je verovatno krenulo pre nekoliko meseci na mestu koje odgovara stršljenima; prozor je na sunčanoj strani, ispod je radijator, pa su insekti tu formirali leglo. Kada se jednom „usele“, teško ih je isterati, množe se brzo i znaju da budu veoma opasni po ljude. U ovakvom leglu zna da bude više stotina stršljenova, a bilo je i puno larvi “, navodi Vladica.

Vladica Stanković je širom Srbije poznat kao specijalista za hvatanje zmija, ali ima i dugogodišnje iskustvo i sa drugim životinjama koje znaju da ljudima prave neprilike.

U ovakvim slučajevima, pored obaveznih zaštitnog odela i šešira sa mrežicom, koristi sredstva za deratizaciju koja su efikasna nakon što se ukloni gnezdo stršljenova.

“Neki ljudi u leglo stave pivo da namame stršljene koji se, navodno, udave, ali je najsigurnije kada se kompletno leglo ukloni i prostor očisti nekim jakim sredstvom”,kaže Stanković.

Istog dana, Vladica je uklonio još jedno gnezdo koje su stršljeni napravili u kartonskoj kutiji na terasi porodične kuće u kojoj sama živi starija žena.

Iskustvo kaže da, otprilike, svake četvrte ili pete godine dolazi do veće najezde stršljena a ova godina je, dodaje on, u okvirima proseka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here