Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Bivši poslanici i dalje na platnom spisku Skupštine

post-title


Posle konstituisanja novog parlamentarnog saziva, 154 bivša poslanika nastaviće politički život van klupa zakonodavnog doma. Dok se ne snađu, pronađu nove ili se vrate poslovima pre skupštinskog života, oni imaju mogućnost da u naredna tri meseca primaju 80 odsto od osnovne poslaničke plate, što je oko 65.000 dinara.

Prema našim saznanjima, većina će iskoristiti tu mogućnost, ali ima i onih koji su se već izjasnili da žele da ih brišu sa platnog spiska parlamenta. Pravo na naknadu imaju svi, osim penzionera, jer oni po završetku poslaničkog staža nastavljaju sa primanjem penzije po automatizmu.

Foto: Novosti/Tanjug

Radikali nisu uspeli da pređu cenzus, pa je tako 22 poslanika ostalo van klupa. Bivši poslanik SRS Miljan Damjanović kaže nam da su se svi iz kluba, osim penzionera, prijavili za tromesečnu naknadu:

- Za to vreme pronaći ćemo nove poslove, neki će se vratiti na stare. Politička borba se nastavlja i van parlamenta. Razmisliću šta ću da radim. Prioritet mi je politika i sigurno ću ostati posvećen stranačkim obavezama kako bismo se što pre vratili gde nam je mesto.

Lider SRS Vojislav Šešelj živeće od penzije i prodaje svojih knjiga. Sada je već u pripremi nova u kojoj će se naći svi govori na sednicama Skupštine tokom prethodne četiri godine.

Posle 19 godina, u klupama neće biti pravnika Petra Petrovića, koji će, kako nam je rekao, čuvati unuke.

- Pisaću i memoare, ako mi ponude neko zaduženje, prihvatiću. Napustio sam i Jedinstvenu Srbiju. Lider Dragan Marković Palma je odlučio da ne treba da budem na listi, da treba da dođu mlađi, a ja im želim sve najbolje. Sin mi je advokat, pa ću pomagati njemu. Živeću od penzije - rekao nam je Petrović i dodao da i dalje podržava vlast.

Pravo iz Skupštine Srbije u penziju će otići Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke:

- U julu sam napunila 40 godina staža, dok u januaru punim 65 godina života. Vreme je za penziju u koju ću otići iz parlamenta.

Lider Dveri Boško Obradović je već uzeo radnu knjižicu i odjavio se iz parlamenta, razdužio diplomatski pasoš i mesto za parking.

- Neću tražiti dodatna primanja. Vraćam se starom zaposlenju u NVO sektoru i izdavaštvu i zajedno sa dugogodišnjim prijateljima i saradnicima bavićemo se izdavanjem časopisa i knjiga, organizacijom tribina i predavanja.

Obradović dodaje da se zahvalio zaposlenima u skupštinskim službama i obećao da će se vratiti.

Bonus od tri plate neće primati ni lider LDP Čedomir Jovanović, kao ni Vojin Biljić iz "Dosta je bilo".

DOBIJAJU STALNE LEGITIMACIJE

Svi nekadašnji poslanici imaju pravo na stalne legitimacije. To znači da kad god požele mogu da dođu u parlament, posete biblioteku i prisustvuju svečanostima koje se održavaju u parlamentarnom zdanju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar